Valtioneuvoston linna. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Rahaministeriö aloittaa menojen kartoituksen prosessin

Tavoitteena on tukea kestävää julkisen talouden hoitoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriö käynnistää säännöllisen meno- ja rakennekartoitusprosessin. Asiasta kerrotaan ministeriön tiedotteessa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on 22. lokakuuta puoltanut valtiovarainministeriön esitystä säännöllisen ja vuosittain toteutettavan meno- ja rakennekartoitusprosessin käynnistämisestä. Uuden prosessin tavoitteena on tukea kestävää julkisen talouden hoitoa ja edistää finanssipoliittisen liikkumavaran lisäämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Valtiovarainministeriö aloittaa vuosittaiset meno- ja rakennekartoitukset, jotka kohdennetaan rajattuihin aiheisiin ja kytketään tiiviisti kehys- ja talousarviovalmisteluun. Valmistelussa on hyödynnetty Euroopan komission rahoittaman ja yhteistyössä Viron valtiovarainministeriön kanssa toteutetun selvityshankkeen tuloksia, missä kartoitettiin verrokkimaiden parhaita käytänteitä sekä kansainvälisten järjestöjen suosituksia menokartoituksiin liittyen.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää vuosittain toteutettavien kartoitusten aiheista, tavoitteista, aikataulusta ja tarkemmasta sisällöstä valtiovarainministeriön esityksestä. Kartoitusten valmistelussa tehdään yhteistyötä ministeriöiden kanssa.

Kartoitusten tarkoituksena on tunnistaa konkreettisia toimenpiteitä julkisen talouden vahvistamiseksi. Kartoitusten tulokset käsitellään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ja hyväksytyt toimenpiteet sisällytetään seuraavaan kehys- tai talousarvioprosessiin.

Lisäksi valtiovarainministeriö toteuttaa neljän vuoden välein kattavan meno- ja rakennekartoituksen. Tämä laajempi kartoitus toteutetaan virkavalmisteluna ja se palvelee vaaleja edeltävää keskustelua sekä hallitusohjelmaneuvotteluja. Kartoitus tarjoaa tietoa julkisten varojen käytöstä ja esittelee vaihtoehtoja julkisen talouden vahvistamiseksi.

Valtiovarainministeriö on aiemmin julkaissut meno- ja rakennekartoituksia vuosina 2015, 2016, 2019 ja 2023. Erityisesti vuonna 2023 julkaistu meno- ja rakennekartoitus keskittyi tunnistamaan eri vaihtoehtoja julkisen talouden vahvistamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)