Intian pääministeri Narendra Modi, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping Brics-maiden kokouksessa Venäjän Kazanissa. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

”Länsi pelkää” – sen turvin Venäjä eskaloi sotaa

Jarno Limnellin mielestä Venäjän rauhanpyrkimyksiä ei pidä ottaa tosissaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnell kommentoi X-palvelussa Venäjän aggressiivisia toimia.

– Venäjä lähettää pohjoiskorealaisia sotilaita Ukrainaan, sotii Euroopassa iranilaisilla ohjuksilla ja aseistaa terroristeja Afrikan pahimmissa kriisipesäkkeissä.

– Länsi pelkää eskalaatiota. Paradoksaalisesti: tämän pelon turvin Venäjä eskaloi sotaa jo kolmella mantereella, hän toteaa.

Limnellin mielestä nyt pitää tarkastella isoa kuvaa.

– (Venäjän presidentti Vladimir) Putinille on helppo naureskella sillä, ettei kentälle saada enää muita kuin kolmosdivarin pelaajia. Isossa kuvassa unohtuu, että Pohjois-Korea on ihmisoikeuksista piittaamaton ydinasevaltio, jonka sotilaallinen vahvuus kuuluu maailman suurimpiin.

Putinia ei tunnu haittaavan Pohjois-Korean mukanaan tuoma imagotappio.

– Pääasia että rintamalinja liikkuu. Tästä voi päätellä yhden asian: Venäjän tavoite ei ole rauha vaan Ukrainan alistaminen, eikä Venäjän rauhanpyrkimyksiä pidä ottaa tosissaan. Venäjä uskoo vain voimaa, kansanedustaja sanoo

– Lännessä Pohjois-Korean “liittyminen” Ukrainan sotaan on nähty Venäjän heikkoutena. Samalla unohtuu, että se vahvistaa Kremlin ja Putinin sisäpoliittista asemaa, sillä venäläisiä tulee kaatumaan vähemmän. Pohjoiskorealaisten kaatumiset eivät tavallista venäläistä kiinnosta.

Limnell muistuttaa, että sodalla on laajemmat vaikutukset Aasiaan ja Afrikkaan.

– Jos Venäjä onnistuu Ukrainassa, putoavat pidäkkeet myös Kiinalta Taiwanissa ja Pohjois-Korealta Etelä-Koreassa. Afrikassa taistelua käydään jo Kiinan infrastruktuurihankkeiden ja Venäjän ase- ja sotilasavun välillä.

Jatkuessaan kehitys veisi Limnellin mukaan Yhdysvaltojen huomiota Kaakkois-Aasiaan ja pakottaisi Japanin ja Australian reagoimaan tilanteeseen.

– Eurooppa olisi entistä enemmän omillaan. Sekä pakolaismäärät että inhimillinen kriisi niin Lähi-Idässä kuin Afrikassakin moninkertaistuisivat.

Hänen yhteenvetonsa on synkkä:

– Venäjä liikuttelee iranilaisia ballistisia ohjuksia ja pohjoiskorealaisia erikoisjoukkoja Euroopassa. Tällä Putin vahvistaa sisäpoliittista asemaansa, minkä turvin Venäjä luo kauhun tasapainoa Aasiassa ja Afrikassa. Putin on jo eskaloinut aloittamansa hyökkäyssodan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)