Öljynjalostusyhtiö Nesteen Porvoon jalostamo Sandvikenissä., LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Nesteen tulos alitti odotukset – toimitusjohtaja: Tulostaso ei ole tyydyttävä

Uusiutuvien tuotteiden myyntimarginaalit ovat laskeneet selvästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Polttoaineyhtiö Nesteen kolmannen neljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli 293 miljoonaa euroa, joka alitti analyytikoiden konsensusennusteet reilulla 50 miljoonalla eurolla.

Viime vuonna vastaavaan aikaan yhtiön vertailukelpoinen käyttökate oli 1047 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yhtiön murheenkryyni on tällä hetkellä uusiutuvien tuotteiden myynnin kehitys ja myyntimarginaalit, jotka ovat romahtaneet vuoden aikana.

Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali oli heinä-syyskuussa 341 dollaria tonnilta, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan se oli 912 dollaria tonnilta.

Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali oli myös odotetun vaisu, 10,6 dollaria barrelilta.

Neste pitää koko vuoden näkymät ennallaan.

Maailmantalouden näkymien ja geopoliittisen tilanteen epävarmuus luo edelleen epävakautta markkinoilla. Nesteen mukaan uusiutuvissa tuotteissa biotikettien ja biopolttoainetodenteiden hintojen sekä uusiutuvan dieselin hintapreemioiden odotetaan pysyvän alhaisella tasolla vuoteen 2023 verrattuna, ja raaka-aineiden hintojen odotetaan pysyvän epävakaina. Öljytuotteissa geopoliittiset jännitteet vaikuttavat edelleen jalostusmarkkinoihin.

Yhtiön mukaan uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 3,9 miljoonaan tonniin (+/- 5 %) tänä vuonna. Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän odotetaan olevan 0,35–0,55 miljoonaa tonnia. Uusiutuvien tuotteiden koko vuoden 2024 keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin odotetaan olevan 360–480 dollaria tonnilta.

Öljytuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kuluvana vuonna olevan pienempi kuin viime vuonna. Tähän vaikuttaa Porvoon jalostamon suurseisokki toisella neljänneksellä.

– Maailmantalouden näkymät ovat edelleen epävarmat eri puolilla maailmaa vallitsevien geo- ja kauppapoliittisten jännitteiden vuoksi. Tämä näkyy myös uusiutuvien ja öljytuotteiden markkinoilla, joita ovat leimanneet volatiliteetti, laskevat hinnat ja sääntelyn epävarmuus. Vaikka alueellisesti on suuria eroja, uusiutuvan polttoaineen markkinoiden ylikapasiteetti luo paineita marginaaleihin. Meidän on nopeutettava toimiamme kilpailukykymme parantamiseksi, vaikka Nesteellä onkin arviomme mukaan toimialan parhaat marginaalit, joita tukevat vahvat kilpailuetumme esimerkiksi raaka-aineissa, esikäsittelyssä ja globaalissa optimoinnissa, toimitusjohtajana juuri aloittanut Heikki Malinen kommentoi tulosta osavuosikatsauksessa.

– Nesteen tulostaso nykyisessä markkinaympäristössä ei ole tyydyttävä, ja aiomme muuttaa tämän kehityksen. Jatkossa keskitymme entistä enemmän operatiiviseen toteutukseen ja kurinalaisuuteen pääoman käytössä, Malinen jatkaa.

Yhtiö on antanut tänä vuonna useamman tulosvaroituksen, ja osakekurssi on laskenut selvästi Helsingin pörssissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)