Merkit julkaistaan 6. marraskuuta. Merkkien suunnittelu oli sarjakuvataiteilija Pertti Jarlalle mielenkiintoinen haaste.
– Fingerporit ovat useimmiten kolmen kuvan strippejä, mutta nyt yhteen pieneen postimerkkiin piti mahduttaa sekä kuva että verbaalinen vitsi. Hiukan meni aikaa ennen kuin pääsin oikealla taajuudelle. Tein varmaan noin 15 luonnosta, joista alettiin työstää viittä lopullista postimerkkiä, Jarla kertoo Postin tiedotteessa.
Postimerkeissä nähdään Fingerporista tuttu Heimo Vesa useammassa roolissa ja Rivo-Riitta lohkaisee yhdessä merkissä oman kommenttinsa suoraviivaiseen tyyliinsä.
Merkeistä ensimmäisenä oli valmiina ”Tämä on merkki”, jossa Heimo Vesa on saanut saarnaajahahmon.
– Siinä pääsin jyvälle, mitkä sanaleikit voisivat toimia postimerkissä. Merkeissähän ei yleensä ole tekstiä, joten siten nämä eroavat muista. Uskonnolliset aiheet ovat yleensä hyvin pidettyjä, niistä ei nykyisin tule valituksia uskoviltakaan, Jarla sanoo.
Toisin saattoi olla vuonna 2006, kun Fingerporin ensimmäiset sanaleikit lausuttiin. Aluksi sarjakuva oli nimeltään Karl-Barks-Stadt, jolla Jarla voitti kolmannen sijan Kemin pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa strippikategoriassa.
Helmikuusta 2007 alkaen Fingerpori alkoi ilmestyä Helsingin Sanomissa, jossa se edelleen nähdään päivittäin sunnuntaita lukuun ottamatta. Nykyisin Fingerpori on levinnyt moniin muihinkin lehtiin ja siitä julkaistaan vuosittain kolme erilaista kokoelma-albumia.
Koska Fingerpori on ilmestynyt lähes tauotta sanomalehdissä jo 17 vuoden ajan, voisi kuvitella, että aiheista voi tulla pulaa.
– Aiheiden löytäminen on tuskaa kiireisinä aikoina, mutta onneksi lukijat ovat isona apuna. He lähettävät jatkuvasti ehdotuksia strippeihin. Niiden joukossa korostuvat ehdottomasti kaksimieliset vitsit, joita Rivo-Riitta tai Asko laukovat, mutta ihan pelkästään niitä en voi piirtää.
Fingerporin ymmärtäjät – joka on myös fanien Facebook-ryhmän nimi – ovat kiinnostuneita hahmojen taustoista ja siitä, onko heillä esikuvansa todellisuudessa.
– Yleensä hahmolla ei ole taustalla oikeata ihmistä, mutta Rivo-Riitalla on. Opiskelin vuonna 2006 Lahdessa ja kävin Hiidenkivi-pubissa. Siellä oli baariemäntä, joka oli melko ronski, ja hän inspiroi minua hahmon luomiseen. Baariemännän ulkonäkö oli erilainen, mutta muuten hän muistuttaa sarjakuvahahmoani, Jarla kertoo.
Paljon toivottu postimerkki
Postimerkkien taiteilijavalinnoista vastaava Design Manager Tommi Kantola kertoo, että Fingerpori-merkkejä on toivottu paljon.
– Nyt oli sopiva aika näille, kun sarjakuva-aiheita ei ole hetkeen julkaistu. Fingerpori-sarjakuvien suosio on kasvanut koko ajan ja ilmiönä ne luovat ajankuvaa. Myös postimerkit tallentavat ajankuvaa omalta osaltaan, hän sanoo.
Posti sopii Jarlan mukaan hienosti Fingerporin retrohenkiseen maailmaan ja se onkin ollut mukana aiheena monissa stripeissä muun muassa poliisin ja sairaalan rinnalla.
– Huumoriteknisistä syistä Fingerporin viralliset palvelut toimivat yleensä aika kankeasti – näin myös Postin kohdalla.
Fingerporin ymmärtäjät -Facebook-ryhmässä on liki 250 000 jäsentä, mikä on suomenkieliselle kohderyhmälle todella paljon.