Keskuskauppakamarin mukaan kolmen kuukauden työnhaku on liian lyhyt aika uuden työn löytämiseen. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kauppakamarin mukaan maastapoistumislaki on taloudelle vahingollinen

Tänään eduskunnassa käydään lähetekeskustelu hallituksen uudistuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen esitys niin kutsutusta kolmen kuukauden säännöstä on ristiriidassa työperäisen maahanmuuton tavoitteiden kanssa ja antaa täysin väärän signaalin Suomessa asuville osaajille, toteaa Keskuskauppakamari tiedotteessaan.

– Se ei ole omiaan lisäämään osaajien kokemusta siitä, että he olisivat tänne tervetulleita. Väestön vanhetessa ja syntyvyyden supistuessa tähän ei kerta kaikkiaan olisi varaa. Suomen tulisi käyttää kaikki mahdollisuudet luodakseen etulyöntiasemaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa muihin maihin nähden, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Suvi Pulkkinen.

Tänään eduskunnassa käydään lähetekeskustelu hallituksen uudistuksesta, joka koskee kansainvälisten osaajien maastapoistumissääntöä. Keskuskauppakamari on aiemmin esittänyt, että 3-6 kuukauden suoja-ajan sijaan pitäisi ottaa käyttöön 6-12 kuukauden työnhakuaika, jolle henkilö itse ilmoittautuu.

– Kolmen kuukauden työnhaku on liian lyhyt aika uuden työn löytämiseen. Useat työnhakuprosessit venyvät huomattavasti pidemmiksi, ja kolmen kuukauden esitys luo epävarmuutta osaajille, joita Suomi kipeästi tarvitsee, Pulkkinen sanoo.

Tilastokeskuksen juuri julkaisema uusi väestöennuste piirtää selvän kuvan siitä, että Suomen väkiluku romahtaisi 20 vuodessa ilman maahanmuuttoa. Samaan aikaan Suomi velkaantuu eikä tähän ole luvassa muutosta, jos ei työväestön määrää saada kasvatettua.

Kauppakamarien syksyllä tekemästä osaajakyselystä selviää, että 59 prosenttia yrityksistä kokee osaavan työvoiman saatavuuden rajoittavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä.

– Ei tarvitse olla ihan ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että isosti ajetaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta päin puuta, jos ei satsata osaajien houkutteluun ja maahanmuuttoon. Ilman kansainvälisiä osaajia jää startup-yritykset perustamatta ja vanhukset hoitamatta, Pulkkinen sanoo.

Kiitosta hallituksen esitys saa Pulkkiselta siitä, että siinä on esityksen vaikutuksia arvioitu varsin kattavasti. Esityksen mukaan ”Kolmen kuukauden sääntö saattaa vaikuttaa työntekijöiden lisäksi heidän perheisiinsä luomalla epävarmuutta Suomeen jäämisestä ja heikentää perheenjäsenten halua sopeutua ja kotoutua.”

Lisäksi Suomen houkuttelevuudesta kansainvälisille osaajille todetaan esityksessä, että ”Muutokset saattavat vaikuttaa Suomen houkuttelevuuteen kansainvälisten osaajien keskuudessa. Tiukemmat ehdot voivat estää korkeasti koulutettuja työntekijöitä hakeutumasta Suomeen, mikä voi heikentää maan kilpailukykyä globaaleilla osaajamarkkinoilla.”

Näiden hyvin tunnistettujen haitallisten vaikutusten minimoimiseksi Keskuskauppakamari pitää välttämättömänä, että eduskuntakäsittelyssä puolueet rukkaisivat esitystä vielä toimivammaksi.

– Jos työnhakijalla on esimerkiksi soveltuvuusarviointi käynnissä tai startup yritys perusteilla, olisi epätarkoituksenmukaista käskeä osaajaa palaamaan kesken prosessin lähtömaahansa. Myöskään poistumista esimerkiksi kesken lapsen kouluvuoden ei tulisi edellyttää, Pulkkinen sanoo.

Keskuskauppakamarin mielestä olisi kuitenkin parempi poistaa hallituksen esityksestä maastapoistumissääntö kokonaan, ja ottaa työnhakuaika uudelleen valmisteluun vuoropuhelussa asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa.

– Nyt kannattaisi laittaa ideologiat taka-alalle ja katsoa isänmaan etua, Pulkkinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)