Ranskan Mirage 2000 -monitoimihävittäjä. / NATO

Näitä aseita Ukrainan Mirage 2000 -hävittäjät saavat

Koneet varustetaan ilmasta ilmaan -ohjuksilla, risteilyohjuksilla ja täsmäpommeilla. Myös niiden elektronisen sodankäynnin järjestelmiä vahvistetaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranska ilmoitti toimittavansa ensimmäiset kolme Dassault Mirage 2000 -monitoimihävittäjää Ukrainan ilmavoimille vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla. Määrä tulee kasvamaan, vaikka hävittäjien kokonaismäärää ei ole kerrottu julkisuuteen.

Asevoimaministeri Sébastien Lecornun mukaan hävittäjiä valmistellaan siirtoon Cazauxin lentotukikohdassa maan lounaisosassa.

– Tavoitteena on varustaa ne ilmasta maahan -kalustolla ja vahvistaa koneiden elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, Lecornu sanoi Sud Ouest -lehdelle.

Monitoimihävittäjät varustetaan MICA-ohjuksilla, jotka voivat tuhota viholliskoneita noin 80 kilometrin päästä. La Tribune -lehden mukaan arsenaaliin tulee myös SCALP-EG-risteilyohjuksia ja Hammer-täsmäpommeja. Mirage 2000 -hävittäjissä on lisäksi 30 millimetrin konetykki.

– Tällä hetkellä lentäjien ja mekaanikkojen koulutus on tärkeintä. Tämä jatkuu Nancyssa, Sébastien Lecornu sanoi.

Ensimmäiset länsimaiset F-16-hävittäjät toimitettiin Ukrainalle kesällä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti Mirage-toimituksista kesäkuussa. On epäselvää, toimitetaanko Ukrainalle vanhempia 2000C-variantteja vai uudempia 2000-5F-malleja. Viimeiset C-variantit poistuivat palveluskäytöstä kesällä 2022.

On mahdollista, että Ranska pyrkii hankkimaan Mirage-koneiden vientimalleja Kreikasta tai Qatarista. Kreikka ilmoitti hiljattain siirtävänsä osan Mirage 2000-5-kalustostaan eläkkeelle. Käytöstä poistettuja koneita on Qatarin varastoissa 12 kappaletta. Ne oli tarkoitus myydä Indonesian ilmavoimille, mutta kauppa kariutui alkuvuodesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)