Suomen lippu Valtioneuvoston linnassa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Arvonimiin muutoksia: Näitä uusia neuvoksia tulee

Presidentti voi myöntää titulatuurin ansioituneelle henkilölle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvosto esittää kahdeksan arvonimen eli titulatuurin lisäämistä arvonimiasetukseen.

Uudet arvonimet olisivat eurooppaneuvos, kansainvälisen yhteistyön neuvos, hyvinvointineuvos, lääkehuoltoneuvos, pelastusneuvos, tapahtumaneuvos, varhaiskasvatusneuvos sekä hyvinvointipalveluneuvos.

Lisäyksillä pyritään valtioneuvoston mukaan vastaamaan yhteiskunnassa ja elinkeinorakenteessa tapahtuneeseen kehitykseen, johon lukeutuvat myös kansainvälistyminen ja Euroopan unionin jäsenyys. Muutoksella edistetään lisäksi sukupuolten tasa-arvon toteutumista arvonimiasioissa.

Asetuksesta ehdotetaan samalla poistettaviksi neljä arvonimeä: kenttäpiispa, rovasti, lähetystöneuvos ja lähetystösihteeri. Näitä arvonimiä ei ole haettu pitkään aikaan ja ne voivat aiheuttaa sekaannusta suhteessa kirkollisiin ja ulkoasiainhallinnon virkanimikkeisiin.

Arvonimeä pidetään julkisena arvonannon osoituksena kansalaiselle hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä. Vuosina 2016–2022 tasavallan presidentti on myöntänyt keskimäärin 140–150 arvonimeä vuodessa. Arvonimen saajista noin 80 prosenttia on ollut miehiä ja noin 20 prosenttia naisia. Arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien runsaat 15 000.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)