Martti Ahtisaaren hautamuistomerkki "Autuas". VALTIONEUVOSTON KANSLIA

Martti Ahtisaaren muistomerkki paljastetaan marraskuussa

Paljastustilaisuuteen osallistuu Suomen ylintä valtiojohtoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkki paljastetaan sunnuntaina 10. marraskuuta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Valtioneuvoston kanslia kertoo asiasta tiedotteessa.

Presidentti Ahtisaaren hautajaisista tulee Martin päivänä kuluneeksi vuosi.

Autuas-nimisen hautamuistomerkin on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija, arkkitehti Harri Pakarinen, joka voitti alkuvuodesta valtioneuvoston kanslian järjestämän avoimen hautamuistomerkkikilpailun.

Paljastustilaisuuteen osallistuu Suomen ylintä valtiojohtoa. Tilaisuudessa puhuvat tasavallan presidentti Alexander Stubb ja pääministeri Petteri Orpo (kok.). Tilaisuuden musiikista vastaavat Ylioppilaskunnan Laulajat ja Kaartin soittokunta sekä saksofonisti Jukka Perko ja kitaristi Marzi Nyman.

Yleisradio lähettää kello 12 alkavan tilaisuuden suorana lähetyksenä kanavillaan.

Yleisö pääsee tutustumaan lähemmin Autuas-hautamuistomerkkiin noin kello 13.30 alkaen. Presidentti Ahtisaaren hauta ja hautamuistomerkki sijaitsevat Helsingin Hietaniemen hautausmaalla Hietaniemen uuden kappelin läheisyydessä. Samalle alueelle sijoittuvat myös presidentti Risto Rytin, presidentti Urho Kekkosen ja presidentti Mauno Koiviston haudat ja hautamuistomerkit.

Hautamuistomerkin lähtökohtana on rauhan symboli

Hautamuistomerkin suunnittelija Harri Pakarinen kertoo teoksen nimen tulevan Matteuksen evankeliumin Vuorisaarnasta (Matt. 5:9), jossa todetaan, että “Autuaita ovat rauhantekijät”.

– Oliivipuun lehden muoto muistuttaa rauhanlehvästä. Se kunnioittaa Martti Ahtisaaren näyttävää ja poikkeuksellista työtä rauhanvälittäjänä, Pakarinen kertoo tiedotteessa.

Oliivipuu tunnettiin rauhan symbolina jo antiikin aikana. Oliivipuun oksa muistetaan myös YK:n tunnuksesta ja rauhankyyhkyn nokasta.

4,5 metriä pitkä teos on valmistettu Ylämaan vihreästä graniitista. Kivi on louhittu Ylämaan kylästä, joka kuuluu Karjalan Kannakselta Itä-Suomen alueelle ulottuvaan Viipurin rapakivialueeseen.

Taiteellisesti korkeatasoiseen suunnittelukilpailuun saatiin 171 hyväksyttyä teosehdotusta. Valinnan teki palkintolautakunta, johon kuuluivat presidentti Ahtisaaren hautamuistomerkkitoimikunta sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää taiteilijajäsentä. Teoksen hankintasopimuksen arvo on 175 000 euroa.

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (syntynyt 23. kesäkuuta 1937) oli Suomen tasavallan kymmenes presidentti ja ensimmäinen, joka valittiin tehtävään suoralla kansanvaalilla. Hän toimi presidenttinä vuosina 1994–2000. Presidentti Ahtisaari muistetaan pitkäjänteisestä ja poikkeuksellisen mittavasta yli kolmivuosikymmentä kestäneestä kansainvälisestä työstä rauhan ja sovinnon puolesta. Puoluetaustaltaan hän oli sosialidemokraatti.

Presidentti Ahtisaari kuoli Helsingissä 16. lokakuuta 2023. Hänen valtiolliset hautajaisensa pidettiin Helsingissä 10. marraskuuta 2023 Martin nimipäivänä. Hautamuistomerkki paljastetaan tasan vuosi hautajaisten jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)