EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. AFP/LEHTIKUVA/FREDERICK FLORIN

EU:n mukaan Venäjä vaarantaa vastuunsa turvaneuvoston ja YK:n jäsenenä

Josep Borrellin mukaan Pohjois-Korean joukkojen lähettäminen Ukrainaan rikkoo vakavasti kansainvälistä oikeutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Euroopan unioni on syvästi huolestunut raporteista, joiden mukaan Pohjois-Korea lähettää joukkoja osallistumaan Venäjän laittomaan hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan. Tämä rikkoisi vakavasti kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien YK:n peruskirjan perusperiaatteet, toteaa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell julkilausumassaan.

Hänen mukaansa kyseessä olisi Pohjois-Korean yksipuolinen vihamielinen teko, jolla olisi vakavia seurauksia Euroopan ja maailmanlaajuiselle rauhalle ja turvallisuudelle.

– Tämä kehitys havainnollistaa myös jälleen kerran, kuinka Venäjä levittää epävakautta ja eskaloitumista alueella ja ympäri maailmaa. Euroopan unioni tuomitsee jyrkästi Korean demokraattisen kansantasavallan ja Venäjän välisen sotilaallisen yhteistyön ja aseiden siirron, jotka rikkovat räikeästi useita YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Borrell katsoo, että Venäjän syvenevä sotilaallinen yhteistyö Korean demokraattisen kansantasavallan kanssa lähettää selkeän viestin.

– Venäjä ei ole todetusta neuvotteluvalmiudesta huolimatta vilpittömästi kiinnostunut oikeudenmukaisesta, kattavasta ja kestävästä rauhasta. Päinvastoin, Venäjä eskaloi ja etsii epätoivoisesti apua sotaan, myös toimijoilta, jotka häiritsevät vakavasti maailmanlaajuista rauhaa ja turvallisuutta.

Lisäksi Borrellin mukaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ilmaiseman kannanmuutoksen myötä Venäjä luopuu ydinsulkusopimuksen (NPT) mukaisista tärkeimmistä velvoitteistaan, mukaan lukien ydinaseiden leviämisen estäminen ja rikkoo useita YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyttyjä päätöslauselmia. Borrell tarkoittaa Pohjois-Koreaa.

– Näin tehdessään Venäjä vaarantaa vastuunsa turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä ja YK:n jäsenenä. Pohjois-Korea ei voi eikä tule koskaan saamaan ydinasevaltion asemaa ydinsulkusopimuksen mukaisesti, korkea edustaja toteaa.

– Pohjois-Korean jatkuva tuki Venäjän hyökkäyssodalle Ukrainaa vastaan osoittaa, kuinka läheisesti Euroopan turvallisuus liittyy Intian ja Tyynenmeren alueen turvallisuuteen. Euroopan unioni koordinoi asiaa kansainvälisten kumppaneidensa kanssa, Borrell kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)