Lapsi tablettitietokoneella. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruutuajan rajoittaminen voi aiheuttaa lapsille vieroitusoireita

Näyttöriippuvuuden arvioidaan tulevan pian viralliseksi diagnoosiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruutuajan rajoittaminen voi aiheuttaa samanlaisia ​​vieroitusoireita kuin alkoholin tai huumeiden käytön lopettaminen, kertoo Dagens Nyheter.

Näytöstä vieroittautuminen on vaikeaa varsinkin lapsille, koska heillä ei ole samanlaista itsehillintää kuin aikuisille. He tarvitseva siihen apua vanhemmiltaan, sanoo Karoliinisen instituutin kehityspsykologian professori Lisa Thorell.

– Näytöt ovat luoneet riippuvuuden, ja siksi sinun vanhempana on tuettava lapsiasi löytämään vaihtoehtoisia aktiviteetteja, hän sanoo.

Samaa mieltä on psykologi ja Karoliinisen instituutin kliinisen psykologian dosentti Philip Lindner.

– Mitä tulee lapsiin, sinulla on vanhempana vastuu. Lapset ovat erittäin huonoja asettamaan itselleen rajoja. Lapsilla on jo teini-iässä ajallisesti aikuisia vastaavat ruututottumukset, ja vanhempana sinun on autettava lastasi säätelemään sitä, hän sanoo.

Käyttäytymisriippuvuus tarkoittaa tilaa, jossa henkilö on pakonomaisesti riippuvainen tietystä toiminnasta tai käyttäytymisestä, kuten rahapelien pelaamista. Tämä riippuvuus ei liity päihteiden käyttöön, mutta sillä on samankaltaisia vaikutuksia aivoihin kuin päihderiippuvuudella.

Lindner arvioi, että on vain ajan kysymys, että näyttöriippuvuudesta annetaan virallisia diagnooseja.

– Kaiken käyttäytymisriippuvuuden, mukaan lukien näyttöriippuvuuden, ydinkriteeri on se, että käytöksellä alkaa olla negatiivisia seurauksia, mutta jatkat silti.

Näytöt koukuttavat vahvasti. Algoritmeille on tunnusomaista, että ne sekä lisäävät positiivisia että vaimentavat negatiivisia tunteita erittäin kovalla tahdilla. Tämän maailman kanssa todellisuuden on vaikea kilpailla.

– Se on kuin potku aivoihin, kun tottuu siihen, että koko ajan tapahtuu jännittäviä asioita ja tulee paljon värejä, vuorovaikutusta ja nopeasti, sanoo Thorell.

Vieroituksen ennuste on kuitenkin hyvä. Yleinen hyvinvointi voi tutkitusti kohentua jo parin viikon jälkeen. Ratkaiseva ero päihderiippuvuuteen on se, että aivot ovat riippuvaisia ​​käyttäytymisestä, eivät aineesta.

– Alkoholiriippuvuuden kohdalla elimistö on fysiologisesti tottunut ulkoiseen aineeseen. Tätä ei tapahdu käyttäytymisriippuvuuksissa. Ei ole luotettavaa tukea sille, että näyttöriippuvuus aiheuttaisi pysyviä aivomuutoksia, kuten kymmenen vuoden alkoholin väärinkäyttö, ja toipuminen näyttää olevan nopeampaa, Lindner sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)