Autoon vaihdetaan talvirenkaita Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Millaiset talvirenkaat kannattaa ostaa? Asiantuntija kertoo

Nasta- ja kitkarenkaiden erot ovat kaventuneet huomattavasti viime vuosina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaen Suomen talvirengaslaki tiukentuu, eikä pelkkä M+S-merkintä enää riitä talvirenkaalle. Talvirenkaan tulee olla hyväksytty vaativiin talviolosuhteisiin, eli talvirenkaassa tulee olla lumipitomerkintä tai renkaan tulee olla nastoitettu.

Talvirenkaat ovat pakollisia 1. marraskuuta – 31. maaliskuuta, jos sää- tai tieolosuhteet sitä edellyttävät. Lain mukainen minimiurasyvyys on kolme millimetriä, mutta vähimmäisurasyvyydeksi suositellaan viittä millimetriä, jotta pysyt turvassa sohjoisissa ja lumisissa olosuhteissa.

Nämä vaatimukset mielessään monet autonomistajat suuntaavat rengasliikkeeseen tänäkin syksynä. Rengasliike Vianorin Suomen kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen paljastaa kolme tyypillisintä asiaa, joita autonomistajat miettivät uusia talvirenkaita hankkiessaan.

Kysymys nastallisesta vai nastattomasta talvirenkaasta on toistuva klassikko. Laitisen mukaan vastaus riippuu autostasi, ajotyylistäsi sekä siitä missä ajat, ja mitä pidät tärkeänä.

– Jos ajat pääasiassa hyvin hoidetuilla pääteillä, ja muistat ennakoivan ajotyylin haastavissa olosuhteissa, kitkarenkaat ovat erinomainen vaihtoehto. Jos taas haluat aina säilyttää parhaan mahdollisen pidon erityisesti jäisillä sivuteillä ajettaessa, suosittelemme nastarenkaita, Laitinen sanoo tiedotteessa.

Kitkarenkaissa korostuvat ajomukavuus, hiljaisuus ja alhainen polttoaineenkulutus. Kitkarenkaat myös mahdollistavat joustavan renkaanvaihtoaikataulun, sillä ne voidaan asentaa aikaisemmin syksyllä ja niillä voi ajaa pitkälle kevääseen. Nastarenkaat puolestaan tarjoavat äärimmäistä turvallisuutta myös ankarimmissa talviolosuhteissa.

Laitinen huomauttaa, että nasta- ja kitkarenkaiden erot ovat kaventuneet huomattavasti viime vuosina.

– Premium-kitkarenkaiden pito on parantunut huomattavasti ja on nyt turvallisuuden suhteen paljon lähempänä nastarenkaita. Nykypäivän nastarenkaat ovat erittäin mukavat, hiljaiset ja helppokäyttöiset.

Toinen usein kysytty kysymys koskee alemman hintaluokan ja premium-renkaiden eroa. Ne näyttävät samalta, joten mikä ero niissä on?

– Jokainen rengas toimii tietyissä olosuhteissa. Premium-renkaat on kuitenkin kehitetty toimimaan läpi Suomen talven, syksyn märiltä teiltä lumiseen keskitalveen ja jäisille teille keväällä. Ne ovat turvallisempia ja ennakoitavampia kaikissa olosuhteissa, Laitinen toteaa.

Hän lisää, että premium-renkaat on valmistettu laadukkaammista ja arvokkaammista materiaaleista, ja niitä testataan perusteellisesti.

– Sen seurauksena saat pitkäikäisen renkaan, joka on turvallinen, mukava ja energiatehokas, joten pitkällä aikavälillä premium-renkaat eivät olekaan niin kalliita kuin miltä ne saattavat näyttää.

Kolmas kysymys, johon rengasasiantuntijat saavat yhä useammin vastata, on se, tarvitsevatko sähköautot erityisiä talvirenkaita. Laitisen mukaan lyhyt vastaus on ei. Jos kantavuus on riittävä ja tekniset tiedot muuten sopivat, sinun ei tarvitse ostaa erityistä EV-rengasta.

– Monet premium-renkaat sopivat sähköautoihin, mutta jos etsit parasta suorituskykyä, kestävyyttä ja mukavuutta hiljaiseen ja laadukkaaseen sähköautoon, erityisesti sähköautoihin suunnitellut rengasmallit ovat vielä parempia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)