Työntekijöitä sulattamolla. LEHTIKUVA / KIMMO RÄISÄNEN

Työntekijöiden päälle roiskui räjähdyksessä sulaa terästä

Käräjäoikeus tuomitsi valimoalan yrityksen työturvallisuusrikoksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereella tapahtui syyskuussa 2022 työtapaturma, jossa induktiosulatusuunissa ollut kuuma sula terä pääsi tunkeutuman uunin vuorauksen läpi vesijäähdytteiselle jäähdytyskelalle. Sulan teräksen ja veden kohtaaminen aiheutti räjähdyksen, jonka johdosta sulaa terästä roiskui kahden työntekijän päälle.

Tapaturmaa on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syytteen mukaan yhtiön toimitusjohtaja, tuotantopäällikkö, operatiivinen johtaja ja yhtiön laadusta, terveydestä ja turvallisuudesta ja ympäristöasioista vastaava päällikkö olivat rikkoneet työturvallisuusmääräyksiä. He olivat syytteen mukaan laiminlyöneet koneen vaarojen selvittämisen ja niiden merkityksen arvioinnin, koska induktiosulatusuunille ei ollut tehty konekohtaista vaarojen arviointia eikä vaarojen poistamiseksi ollut ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin.

Työpaikalla ei myöskään ollut suunniteltu turvallisia työmenetelmiä sulatossa induktiouunin käytössä mahdollisesti sattuvia poikkeamatilanteita varten. Lisäksi työntekijöitä oli ohjeistettu tapaturmaan johtaneessa vikatilanteessa irrottamaan maasulun valvonnan kaapeli, joka oli ainoa uuninvalmistajan uuniin rakentama valvontakeino.

Kaikki vastaajat kiistivät oikeudessa syyllisyytensä ja vaativat syytteiden hylkäämistä.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet tuotantopäällikön ja operatiivisen johtajan osalta, mutta katsoi yhtiön terveydestä ja turvallisuudesta ja ympäristöasioista vastaavan päällikön syyksi sen, ettei kyseistä koneen vaaraa ollut selvitetty eikä siten ollut laadittu myöskään suunnitelmaa sulkuhälytystilannetta varten. Lisäksi käräjäoikeus katsoi kyseisen päällikön ja yhtiön toimitusjohtajan olleen vastuussa siitä, että työntekijöitä oli ohjeistettu vastoin laitevalmistajan kieltoa irrottamaan maasulkukaapeli.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi valimoalan yrityksen työturvallisuusrikoksesta 10 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen toimitusjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yhtiön laadusta, terveydestä ja turvallisuudesta ja ympäristöasioista vastaava päällikkö sai 25 päiväsakon rangaistuksen.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tulee ottaa työvälineen vaarojen selvityksessä huomioon myös poikkeustilanteet, kuten koneen turvajärjestelmän antamat hälytykset. Työnantajan tulee suunnitella ennakkoon niiden varalta turvalliset toimintatavat.

– Valmistajan työvälineeseen suunnittelemia turvalaitteita ei saa poistaa eikä tehdä toimimattomiksi, korostaa juristi Sari-Anne Salminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)