Ukrainan sotilaat asentavat Poseidon-tunnistusdroonia elokuussa 2024. AFP / LEHTIKUVA / ROMAN PILIPEY

Tekoälydroonit veisivät rintamalla etulyöntiaseman

Ukrainalta odotetaan läpimurtoa tekoälyteknologiassa droonisodankäynnissä kahden vuoden kuluessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Droonien käyttö Ukrainassa käynnissä olevassa sodassa on ollut ennenäkemätöntä ja avannut uuden sivun sotahistoriassa. Droonit voivat Unit X -teoksen kirjoittajien Raj Shah’n ja Christopher Kirchhoffin mukaan saada aikaan 1800-luvun lopun ensimmäisten automaattiaseiden kaltaisen teknologisen vallankumouksen sodankäynnissä.

Jos Ukraina onnistuu kehittämään droonisodankäynnin teknologiaansa, se pystyisi kompensoimaan tämänhetkisen miesvoimassa ja aseissa vallitsevan epäsymmetrian, jota Venäjän hyökkäyssodan alussa pidettiin ylivoimaisena ja joka edelleen kulutussodassa antaa etua Venäjälle.

Sodan jossain vaiheissa Ukrainan drooniylivoimalla oli jo merkitystä tasoittavana tekijänä. Erityisesti se vähensi merkittävästi Venäjän taistelupanssarivaunujen ja panssaroitujen ajoneuvojen ylivoimaa. Venäjän maavoima kuitenkin sopeutui droonisodankäyntiin, lisäsi omaa drooniaseistustaan ja otti käyttöön puolustusjärjestelmiä.

Vaikka drooneilla ei voi korvata sotilaita ja droonioperaatiot vaativat suuren joukon hyvin koulutettuja erikoishenkilöitä, niillä kuitenkin pienennetään sotilasmäärän tarvetta rintamalinjalla, mikä vähentää henkilötappioita. Droonihyökkäyksen teho on kuitenkin yhä merkittävästi pienempi kuin tykistökranaatin, ja drooneista itsestään on tullut yhä haavoittuvampia torjunnalle ja elektroniselle sodankäynnille.

Todellinen vallankumous sodankäynnissä tapahtuu Kiev School of Economicsin (KSE) tutkijoiden mukaan silloin, kun droonien hallinta voidaan perustaa tekoälyteknologialle. Se ei ainoastaan merkittävästi vaikeuta droonien torjuntaa vaan myös mahdollistaa satojen ja jopa tuhansien droonien parvien käytön, mikä moninkertaistaa hyökkäysten tehon.

Drooniedun ylläpitäminen on kriittinen elementti Ukrainan kykyjen varmistamisessa sen puolustussodassa Venäjää vastaan. Asiantuntijoiden mukaan Ukraina pystyy tekemään ratkaisevan läpimurron tekoälyteknologian käyttöönotossa droonisodankäynnissä seuraavan kahden vuoden kuluessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)