Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkoa historiallisen korkealle. Pankki ilmoitti perjantaina kahden prosentin koronnostosta ja nosti koron 19 prosentista 21 prosenttiin. Ohjauskorko nousee näin korkeammalle kuin edellinen ennätys. Viimeksi keskuspankki nosti hätäkoron 20 prosenttiin helmikuussa 2022, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.
Asiasta kertovan Moscow Timesin mukaan analyytikot olivat varautuneet koronnostoon jo etukäteen, mutta näin rankkaa nostoa ei ollut ennakoitu. Moni arvioi, että ohjauskorko olisi noussut yhden prosenttiyksikön, sillä tiedossa on, että inflaatio painaa Venäjän taloutta, kun sotamenot kasvavat. Kahden prosentin koronnosto tuli kuitenkin yllätyksenä.
Moscow Times kertoo, että presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Venäjä käyttää tänä vuonna lähes yhdeksän prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen ja turvallisuuteen. Luku on ennen näkemätön sitten Neuvostoliiton aikojen.
Tämä valtion menojen kasvu yhdistettynä ennätykselliseen, useita sektoreita vaivaavaan työvoimapulaan on luonut inflaatiokierteen, jota Venäjä ei ole pystynyt katkaisemaan korkojen asteittaisesta noususta huolimatta. Talouslehti Kommersantin mukaan valtion menojen kasvu ei kuitenkaan yksinään riitä selittämään hurjaa inflaatiota. Taustalla on myös se, että tarjonta ei pysty vastaamaan kysyntään. Raaka-aineita ja tuotantokapasiteettia uupuu.
Moscow Times kertoo, että keskuspankin mukaan kausitasoitettu hintojen nousu kasvoi viime kuussa 9,8 prosenttiin elokuun 2023 7,5 prosentista. Perusinflaatio puolestaan nousi 9,1 prosenttiin saman ajanjakson 7,7 prosentista.
– Keskipitkällä aikavälillä inflaatioriskien tasapaino on edelleen kallistunut selvästi ylöspäin, keskuspankki sanoi perjantaina. Keskuspankki odottaa vuotuisen inflaation olevan 8–8,5 prosenttia kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Vielä heinäkuussa Venäjän keskuspankki ennusti, että vuoden loppuun mennessä inflaatio asettuisi 6,5–7 prosenttiin. Huhtikuussa pankki arvioi vielä, että vuoden lopussa inflaatio ei olisi kuin korkeintaan 4,8 prosenttia. Ennusteita on siis jouduttu muuttamaan säännöllisesti, kun inflaatio on vain kiihtynyt.