Työntekijä hörppi kahvia toimistossa Helsingissä. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Näin kehosi reagoi kahviin aamuisin

Kofeiinin ensimmäinen piristävä vaikutus on usein kuviteltu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moni tarvitsee aamulla kahvinsa ennen kuin päivä tuntuu lähtevän käyntiin. Ravitsemustieteen professori Thomas Sanders arvostetusta Kings Collegesta selittää The Telegraph -lehdessä, millaisia muutoksia kofeiini saa kehoissamme aikaan.

Yleisenä ohjeena hän toteaa, että kofeiinin keskimääräinen puoliintumisaika on 5-6 tuntia, mutta tässä on yksilöllistä ja jopa geneettistä vaihtelua.

Jos aloitat kahvinjuonnin kello 8.00 ja tunnet olevasi paremmin hereillä jo kello 8.05, kyse Sandersin mukaan enemmän placebo- kuin oikeasta biologisesta reaktiosta.

– Vaikuttaakseen kofeiinin pitää olla imeytynyt verenkiertoon. Joten se, mitä tunnet tässä vaiheessa on todennäköisesti psykologinen vaikutus.

Kello 8.20 kofeiini on imeytynyt verenkiertoon, joten silloin voi professorin mukaan kokea energiatason nousua – ensimmäinen merkki on sydämensykkeen kohoaminen.

– Tämän vuoksi monet luottavat kahvikupilliseensa aamuisin, Sanders sanoo.

Ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin aikana henkinen suorituskyky on jo parantunut ja olemme valppaampia. Kahvi vapauttaa adrenaliinia, joka aktivoi ”taistele tai pakene” -ilmiötä kehossamme. Jopa näkökyky voi terävöityä.

Kello 8.20 kofeiini aiheuttaa Sandersin mukaan myös hetkellisen mielihyvän tunteen, jonka vuoksi työtoverisikin vaikuttavat tyytyväisimmiltä silloin kun heillä on kahvikuppi kädessään.

Sanders huomauttaa, että juodun kahvin määrä sekä aineenvaihdunta vaikuttaa tilanteeseen, mutta yleisesti ottaen keskittymiskyky pysyy parempana noin tunnin kahvikupillisen jälkeen.

Kahvi on diureetti, joten 8.30. luonto voi kutsua. Professorin mukaan yhdellä kupillisella ei kuitenkaan ole nestevajausta aiheuttavaa vaikutusta, eikä sitä varten tarvitse juoda ylimääräistä vettä.

Ruoansulatukseen kahvi vaikuttaa myös, joten kello 9.30 voit joutua käymään uudelleen wc:ssä.

Sandersin mukaan kahvin aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus ei johdu kofeiinista, joten kofeiiniton kahvikin tuottaa saman, positiivisen vaikutuksen. Kahvi on tämän vuoksi yhdistetty jopa alentuneeseen paksusuolen syövän riskiin. Myös kakkostyypin diabetekseen kahvinjuojilla on pienempi riski.

Kello 11 kahvin vaikutukset ovat jo tiessään ja ”kahvilama” on mahdollinen. Siihen voi kuulua väsymyksen ja ärsytyksen tunnetta ja jopa päänsärkyä.

Kello 12 saatat alkaa himoita uutta mukillista.

– Aivosi reseptorit mukautuvat siihen, mitä kulutat. Kun kahvi on poistunut kehostasi, odottaa se uutta annosta, toteaa Sanders, jonka mukaan keholla kestää jonkin verran sopeutua normaaliin olotilaan ilman kahvia.

Odotusarvo uudesta kupillisesta taas voi suistaa meidät ”häijyyn kierteeseen”, jonka varjolla litkimme kahvia pitkälle iltapäivään.

Asiantuntijat ovat pitkälti yksimielisiä siitä, että liian myöhään nautittu kahvi heikentää yöunta. Erään tutkimuksen mukaan kuusikin tuntia ennen nukkumaanmenoa juotu kahvi vaikuttaa uneen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)