Sairaanhoitaja työssään. LEHTIKUVA/TIMO HEIKKALA

Kiire on pahin uhka potilasturvallisuudelle

Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.

Korvattavista potilasvahingoista valtaosa on hoitovahinkoja, jotka toisin toimimalla olisi voitu välttää. Vahinkotilanteen taustalla on usein organisaation toimintatapoihin liittyviä puutteita, jotka korjaamalla myös virheiden mahdollisuus vähenee.

Terveydenhuollon resurssien riittävyys, perehdytyksen ja ohjeistuksen kehittäminen sekä viestinnän sujuvoittaminen ovat sairaanhoitajille tehdyn kyselyn perusteella keskeisiä kehityskohteita laadukkaan hoidon takaamiseksi.

Potilasturvallisuutta eniten vaarantavat tekijät sairaanhoitajien mielestä ovat kiireinen työtahti ja riittämättömät resurssit. Tämän nosti esiin yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista.

Lisäksi lähes kaksi kolmasosaa sairaanhoitajista koki, että potilasturvallisuus kärsii riittämättömän perehdytyksen tai puutteellisten ohjeiden vuoksi.

– Valitettavasti terveydenhuollossa on resurssivajetta, ja lisäksi monessa yksikössä joudutaan turvautumaan jatkuvasti sijaisiin, joita ei välttämättä ehditä riittävästi perehdyttää. On tärkeää, että potilasturvallisuutta uhkaavat vaaran paikat tunnistetaan yksiköissä, ja niihin myös puututaan, Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi toteaa tiedotteessa.

Sairaanhoitajat nostivat esiin myös työyhteisön tiedonkulun ja vastuunjaon ongelmat potilasturvallisuuspuutteiden taustalla.

Yli kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että terveydenhuollon ammattilaisten välillä esiintyvät viestinnän haasteet vaarantavat potilasturvallisuutta hoitoyksikössä.

Neljäsosa vastaajista koki, että potilasturvallisuus voi vaarantua myös työn huonon organisoinnin ja epäselvän vastuunjaon vuoksi.

Puutteet osaamisessa mainitsi reilu viidennes kyselyyn vastanneista. Sen sijaan työvälineisiin liittyvät ongelmat sekä potilaan ja hoitohenkilökunnan väliset kielivaikeudet eivät sairaanhoitajien mukaan aiheuta merkittäviä puutteita potilasturvallisuudelle.

– Potilasturvallisuuden parantaminen vaatii resursseja, tahtotilaa ja oikeanlaista turvallisuuskulttuuria. Yksilöiden syyttämisen sijaan tulisi kehittää rakenteita ja toimintamalleja, joilla ehkäistään vahinkojen syntymistä tulevaisuudessa, Tolvi muistuttaa.

Potilasvakuutuskeskus toteutti kyselyn sairaanhoitajille Sairaanhoitajapäivillä 2.-3.10.2024. Kyselyyn vastasi yli 700 työssäkäyvää sairaanhoitajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)