Ukrainan puolutusministeri Rustem Umerov (vas) ja Ukrainanpresidentin kansliapäällikkö Andrii Yermak. AFP/LEHTIKUVA/LUDOVIC MARIN

”Venäjän on vetäydyttävä 24. helmikuuta 2022 asemiin rauhanneuvottelujen aloittamiseksi”

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö puolustaa hyökkäystä Kurskin alueelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andrii Yermak toteaa sanomalehti Corriere della Seralle, että rauhanneuvottelujen aloittamiseksi Venäjän kanssa sen joukkojen olisi vetäydyttävää asemiin, jotka olivat 24.2.2022.

– (Ukrainan presidentti Volodymyr) Zelenskyi ei koskaan keskustellut alueellisista kompromisseista, vain tarpeesta kunnioittaa kansainvälisesti tunnustettuja rajoja. Venäjän hyökkäyksen olosuhteet huomioon ottaen hän oli kuitenkin valmis neuvottelemaan (vuonna 2022). Krim ja Donbas ovat edelleen Ukrainan alueita, eikä se ole neuvoteltavissa. Vastustamme sodan jäädyttämistä, ja haluamme sen päättyvän, Yermak sanoo.

– Neuvottelujen aloittamiseksi meidän on kuitenkin palattava tilaan, joka vallitsi ennen venäläisen aseen ensimmäistä laukausta kello 4.00 kaksi vuotta sitten. Sitten keskustelemme siitä, kuinka voimme palauttaa suvereniteettimme vuoden 1991 rajoihin asti.

Yermak sanoi myös, ettei hän välitä siitä, mitä Vladimir Putin sanoo koskien tarvetta ottaa huomioon ”tosiasiat taistelukentällä”.

– Minua ei kiinnosta, mitä hyökkääjä sanoo. Emme voi rakentaa rauhanehdotusta sotaa kaipaavien ihmisten ollessa vallassa. Olemme valmiita pitämään kansainvälisen konferenssin, kun tunnemme olevamme voimakkaita.

Kun kysyttiin, tarkoittiko tämä toisen rauhanhuippukokouksen siirtämistä ensi vuodelle, Yermak vastasi: ”Emme tiedä. Teemme sen, kun olosuhteet ovat sopivat, ja mieluiten mahdollisimman nopeasti.”

Toimittajan todetessa, että on jo nähty, ettei yksikään Nato-liittolainen ole valmis hyväksymään teitä Naton täysjäseniksi, Yermak totesi, ettei ”se ei ole totta”.

– Olemme allekirjoittaneet jo kymmeniä kahdenvälisiä turvallisuussopimuksia, joissa yksittäinen maa tukee liittymistämme Natoon tulevina vuosina. Suunnitelmassamme on kirjattu, että ennen rauhanneuvottelujen aloittamista pyydämme kutsua Naton jäseneksi. Voimme olla osa Natoa sodan lopussa, Yermak vastasi.

Kansliapäällikkö myös puolustaa hyökkäystä Kurskin alueelle Venäjällä.

– Sodanjohtajamme päättivät siitä tilanteen huomioon ottaen ja uskon heidän olleen oikeassa. Kursk tuhosi venäläisen narratiivin ja asetti kyseenalaiseksi Putinin vahvuuden. Meillä ei ole vaihtoehtoja, sota jatkuu.

– He ovat hyökänneet kolme vuotta. Jatkamme taistelua. Kukaan ei ole valmis luopumaan mistään. Kuinka muuten voimme selittää sen kuolleiden sotilaidemme perheille? Pitäisikö meidän antautua venäläisille, koska eurooppalaiset ovat väsyneitä? Tämä on maamme. Jatkamme, yhtenä päivänä häviämme ja toisena etenemme, Yermak sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)