Israelin hävittäjäkone lähdössä hangaarista 26. lokakuuta. / AFP / LEHTIKUVA

Heikkous paljastui – tämän vuoksi Israelin isku Iraniin oli merkittävä

Vastahyökkäys nosti esiin Iranin ilmapuolustuksen aukot, upseeri arvioi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin asevoimien komentaja, kenraaliluutnantti Herzi Halevi sanoo lauantaina toteutetun ilmaiskujen sarjan kohdistuneen Iranin asevoimien ”strategisiin järjestelmiin”.

Operaatio tehtiin kostona Iranin laajalle hyökkäykselle ballistisilla ohjuksilla 1. lokakuuta. Israel ilmeisesti noudatti Yhdysvaltain toivomusta siitä, ettei vastaiskussa tuhottaisi Iranin öljy- tai ydinlaitoksia. Iranin ilmatorjunta osoittautui tehottomaksi, sillä Israelin hävittäjät pystyivät toteuttamaan iskun ilman tappioita.

Israelin mukaan kohteina olivat droonien ja ballististen ohjusten tuotantolaitokset ja laukaisukeskukset sekä ilmatorjuntapatterit. Iranin kerrotaan asettaneen ohjuksia valmiuteen, mutta niitä ei lopulta laukaistu kohti Israelia. Monien tahojen toiveena on, että uusi eskalaatiokierros olisi vältetty.

– Nyt seuraamme, miten tilanne etenee. Olemme valmiita eri mahdollisuuksiin kaikilla rintamilla. Käytimme vain osaa kyvykkyyksistämme, ja voisimme tehdä paljon enemmänkin, Halevi sanoi Times of Israel -lehden mukaan.

Yhdysvaltain ilmavoimien eversti evp. Cedric Leightonin mukaan vaikuttaa siltä, että Israel kohdisti iskunsa vain sellaisia sotilaallisia kohteita vastaan, jotka olivat suoraan yhteydessä lokakuun alun ohjushyökkäykseen Israelia vastaan.

– He lähettivät myös viestin siitä, että Iranin armeijan ja vallankumouskaartin komentopisteet ovat myös haavoittuvia. He pystyivät suoraan sanottuna toimimaan vapaasti Iranin ilmatilassa ilman seurauksia, Leighton sanoo CNN:llä.

Useita tunteja kestäneen ilmahyökkäyksen aikana iskettiin noin 20 eri kohteeseen. Tämä voi toimia pelotevaikutuksena Iranin johdon suuntaan.

– Tämä tekee hyvin selväksi iranilaisille, etteivät heidän asejärjestelmänsä ole turvassa, ja että heitä vastaan voidaan iskeä milloin vain. Se on hyvin merkittävää ja antanee Iranin johdolle ajattelemisen aihetta ennen heidän seuraavia liikkeitään, Cedric Leighton arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)