Tutkijat ovat osoittaneet, että sokeripitoisten ruokien kulutuksen vähentäminen voi pidentää elinikää jopa 20 vuodella. Tutkimuksesta kertoo Postimees -lehti Circulation -tiedejulkaisuun viitaten.
Runsaalla sokerin syömisellä on tutkimuksen mukaan monia haittoja ihmisen terveydelle.
Tutkijoiden mukaan sokeri vaikuttaa aivojen dopamiinin tuotantoa siten, että sitä runsaasti kuluttavilla on ärtyneisyyttä, mielialan vaihteluita, kiukkua ja nukahtamisvaikeuksia.
Ylimääräinen sokeri elimistössä laukaisee lisäksi tulehdusprosesseja, jotka aiheuttavat päänsärkyä, unihäiriöitä, ihottumaa ja hiustenlähtöä.
Sokeri laskee lisäksi energiatasoja, vaikka ensisilmäyksellä kakkupalan tai karamellin uskoisi antavan virtaa. Todellisuudessa vaikutus on lyhytaikainen.
Runsaasti sokeria sisältävien ruokien kulutus johtaa nopeasti myös painonnousuun ja rasvan kertymiseen varsinkin vatsan alueelle. Lihavuus aiheuttaa sydän- ja verisuonitautia, rasittaa maksaa ja kasvattaa syöpäriskiä.
Sokerin kulutus lisää lihavuuden lisäksi riskiä saada aikuisiän diabetes, joka voi vahingoittaa hermostoa ja aiheuttaa ongelmia munuaisiin ja silmiin.
Runsas sokeri lisää myös hampaiden reikiintymistä, kun sokeri ruokkii suussa eläviä bakteereja. Suun terveys on yhteydessä moniin sairauksiin.