Vuonna 2023 mitatut ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat korkeampia kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana. LEHTIKUVA/ILKKA RANTA

Ilmakehässä hiilidioksidia enemmän kuin miljooniin vuosiin

Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä oli viime vuonna ennätyksellisen korkea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 2023 mitatut ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat korkeampia kuin koskaan aiemmin mittaushistorian aikana. Hiilidioksidin pitoisuus on kasvanut yli kymmenen prosenttia vain kahdessa vuosikymmenessä.

Tiedot selviävät Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n julkaisemasta koosteesta, kertoo Ilmatieteen laitos.

Viime vuonna hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä oli 420,0 ppm (tilavuuden miljoonasosaa), metaanin pitoisuus oli 1 934 ppb (tilavuuden miljardisosaa) ja dityppioksidin eli ilokaasun pitoisuus 336,9 ppb.

Kasvihuonekaasujen pitoisuudet ovat kohonneet teollistumista edeltävästä ajasta eli vuodesta 1750 huomattavasti. Hiilidioksidin pitoisuus on kasvanut 51 prosenttia, metaanin 165 prosenttiaja dityppioksidin 25 prosenttia esiteolliseen aikaan nähden.

Hiilidioksidia kerääntyy ilmakehään nopeammin kuin koskaan ihmisen olemassaolon aikana. Hiilidioksidin määrä on kasvanut 11,4 prosenttia vuodesta 2004, jolloin sen pitoisuus ilmakehässä oli 377,1 ppm.

Hiilidioksidipitoisuudet ovat viimeksi olleet näin korkeita 3–5 miljoonaa vuotta sitten, jolloin maapallon keskilämpötila oli 2–3 astetta nykyistä korkeampi ja merenpinnat olivat 10–20 metriä nykyistä korkeammalla.

Viime vuosi oli 12. peräkkäinen vuosi, jolloin hiilidioksidin kasvu oli yli kaksi ppm. Vuonna 2023 ilmakehän hiilidioksidin pitoisuus kasvoi enemmän kuin vuonna 2022, mutta kasvu oli pienempää kuin sitä edeltävinä kolmena vuonna.

– Hiilidioksidipitoisuuden kasvu ilmakehässä johtuu pääasiassa fossiilisten polttoaineiden käytöstä mutta myös sementin tuotannosta ja maankäytöstä. Vuonna 2023 hiilidioksidin määrää kasvattivat myös suurista kasvillisuuspaloista syntyneet hiilidioksidipäästöt ja mahdollisesti metsien hiilinielun pieneneminen, sanoo Ilmatieteen laitoksen yksikön päällikkö Annalea Lohila.

Kasvihuonekaasupitoisuuksien nousu näkyy myös Suomessa

WMO:n The Greenhouse Gas Bulletin -koosteen luvut perustuvat maailmanlaajuiseen Global Atmosphere Watch (GAW) -ilmakehän seurantaohjelmaan.

GAW-asemaverkosto seuraa ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuksia eri puolilla maailmaa. Ilmatieteen laitos on osallistunut GAW-ohjelmaan vuodesta 1994 lähtien.

Maailmanlaajuinen kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvu ilmakehässä näkyy myös Suomen kasvihuonekaasumittauksissa. Ilman hiilidioksidipitoisuus on kohonnut Pallaksen mittausasemalla keskimäärin noin kaksi ppm vuodessa.

EDIT: Korjaus 28.10.2024 klo 11.17 julkaistuun Ilmatieteen laitoksen tiedotteeseen: kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvuprosentit olivat väärin ja ne on nyt oikaistu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)