Iranin ilmapuolustuksen väitetään kärsineen katastrofaalisia tappioita Israelin viime viikonloppuna toteuttamassa iskussa. Kohteina olivat myös raketti- ja droonituotannossa käytetyt laitokset.
Israelin useita tunteja kestäneen ilmahyökkäyksen kerrotaan tuhonneen kaikki Iranin pitkän kantaman ilmatorjuntaohjukset ja niiden tutkajärjestelmät. Jäljelle jäi vain kotimaassa tuotettuja lyhyen kantaman ohjuksia. Israel ei menettänyt yhtäkään lentokonetta.
Iranin ilmatorjunnan heikko suorituskyky on asiantuntijoiden mukaan vakava kolaus Venäjän aseteollisuuden maineelle.
Wall Street Journalin haastattelemien hallintolähteiden mukaan operaatioon osallistui noin sata Israelin hävittäjää. Niiden ampumista ohjuksista ei ilmeisesti torjuttu yhtäkään. Iranilta tuhoutui kolme Venäjän toimittamaa S-300-ilmatorjuntajärjestelmää. Neljäs tuhottiin aiemmin tänä vuonna.
Myös Ukraina on tuhonnut monia S-300-pattereita helmikuussa 2022 alkaneen sodan aikana. Venäjä on lisäksi menettänyt useita huippumoderneiksi väitettyjä S-400-järjestelmiä, joita tuhottiin muun muassa toukokuussa ja elokuussa.
Venäjän ilmapuolustusjärjestelmät ovat käytössä Kiinan ja Valko-Venäjän ohella muun muassa Intiassa, Vietnamissa ja Algeriassa. Kremlin asevienti on tyrehtynyt huomattavasti viime vuosina, koska se tarvitsee jokaisen tuottamansa asejärjestelmän Ukrainaa vastaan. Tämän kerrotaan aiheuttaneen turhautumista monissa sen kumppanimaissa.
Singaporelaisen ISEAS–Yusof Ishak Institute -ajatuspajan vanhempi tutkija Ian Storey sanoo Venäjän perinteisten asiakkaiden menettäneen uskonsa sen puolustusteollisuuteen. Maat etsivät parhaillaan uusia kauppakumppaneita.
– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut katastrofi sen puolustusteollisuuden maineelle, Storey toteaa.