Tutkijat ovat kehittäneet uuden hoitomuodon aivosyöpään eli glioblastoomaan, jonka hoitoennuste on yleensä heikko.
Suurin osa potilaista kuolee aggressiiviseen syöpäsairauteen 18 kuukauden kuluessa. Vain 25 prosenttia selviää yli vuoden ja viisi prosenttia yli viisi vuotta.
Times-lehden mukaan uutta hoitomuotoa on kokeiltu Lontoossa UCLH-sairaalassa. Erään 62-vuotiaan potilaan aivokasvain kutistui 50 prosentilla vain muutamassa viikossa.
UCLH:ssä kokeiltavassa uudessa hoidossa potilaalta poistetaan ensin kirurgisesti mahdollisimman paljon kasvainten kudosta. Päänahan alle sijoitetaan tämän jälkeen Ommaya reservoir -nimellä tunnettu katetri eli ohut putki, jolla lääkeainetta saadaan kuljetettua suoraan aivoihin.
Aivosyövän perinteisenä haasteena on ollut se, että lääkkeitä on vaikea kuljettaa veri-aivoesteen läpi. Se estää monien aineiden pääsyn verenkierrosta aivosoluihin.
Citadel-123-nimisessä lääkekokeessa käytetään radionuklideja, jotka vaikuttavat syöpäsoluihin terveitä soluja voimakkaammin. Hoitojakso kestää 4–6 viikkoa. Kokeellista hoitoa saaneen Paul Readin kasvain oli alkanut laajentua aiemman leikkauksen, sädehoitojen ja kemoterapian jälkeen.
– Olen kiitollinen siitä, että sain osallistua tähän kokeeseen, enkä ole saanut lääkkeestä mitään sivuvaikutuksia. Tunnen itseni ehkä hieman väsyneemmäksi, mutta yleisesti ottaen vointini on erittäin hyvä, Read toteaa.
Lääkekokeen taustalla on UCLH:n onkologi Paul Mulholland ja vaikeisiin syöpäsairauksiin erikoistunut bioteknologiayritys Ariceum Therapeutics.
– Lääkkeen radioaktiivisuus kohdistuu kasvainten soluihin, ja radioaktiivisuuden määrä on hyvin pieni. Tähän mennessä ensimmäisen potilaan kasvain on kutistunut yli puolella, Mulholland sanoo.
Tavoitteena on lisätä radioaktiivisuuden määrää ensimmäisen vaiheen kliinisen kokeen edetessä. Lääke yhdistetään immunoterapiaan ja osallistujien määrää nostetaan lähiaikoina 40 henkilöön.