Jätteitä, joiden vienti Aasiaan pysäytettiin. Tulli on tutkinut ympäristörikoskokonaisuutta, jossa yrityksen epäillään vieneen ilman asianmukaisia lupia lähes 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevia jätteitä Aasiaan. (Kuva: Tulli)

Suomesta yritettiin viedä jätteitä väärillä tiedoilla ja ilman lupia

Rikoshyötyä yritys on saanut lähes kaksi miljoonaa euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulli on tutkinut ympäristörikoskokonaisuutta, jossa yrityksen epäillään vieneen ilman asianmukaisia lupia lähes 15 miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevia jätteitä Aasiaan. Viranomaisille annettiin myös väärää tietoa jätekonttien sisällöstä. Rikoshyötyä yritys on saanut yli 1 750 000 euroa.

Tulli sai loppuvuodesta 2020 Suomen ympäristökeskukselta (SYKE) tutkintapyynnön Malesiaan vietäviksi ilmoitettujen kuuden kontin sisällöstä. Esitutkinnassa havaittiin, että on syytä epäillä toiminnan olleen laajamittaisempaa. Yrityksen epäillään antaneen väärää tietoa Tullille myös aiemmin viemiensä konttien sisällöstä.

Yritys oli itse arvioinut jätteiden täyttävän ns. vihreiden jätesiirtojen puhtausasteen eikä ollut hankkinut erille vientilupia.

– Yritys oli käyttänyt vienneissä väärää tullinimikettä ja se oli myös antanut Tullille vientiä koskevia lisäkoodeja, joiden mukaan kyseessä olisi vihreitä jätteitä koskeva jätteiden siirto. Esitutkinnassa kuitenkin selvisi, että jätteiden puhtaus ei vastaisi vihreille jätteille asetettuja vaatimuksia, kertoo tutkinnanjohtaja Johanna Mickelsson Tullin talousrikostutkinnasta.

Vastaanottajiksi yritys ilmoitti hongkongilaisia välittäjiä, vaikka jätteiden määrämaaksi oli ilmoitettu Malesia. Jätelain mukaan viejän tulee aina olla selvillä jätteen lopullisesta määränpäästä.

– Ns. luokittelemattoman jätteen vienti vaatii aina jätesiirtoluvan. Sellaisen jätteen vienti voi olla myös kiellettyä, joten jäte on voinut päätyä epäasialliseen käsittelyyn vastaanottomaissa. Esimerkiksi sähkö- ja elektroniikkalaitteista peräisin olevassa muovissa on voinut olla rajoitettuja tai kiellettyjä yhdisteitä, Mickelsson kertoo.

Lainsäädäntö muuttui 2021, samoin yrityksen toimintatapa

Jätteiden vientiä koskevat ehdot tiukentuivat vuonna 2021. OECD-maiden ulkopuolelle ei saa enää viedä muita kuin vihreiksi luokiteltuja jätteitä.

– Yritys oli jatkanut vientiä Malesiaan mutta nyt vientierien ilmoitettiin sisältävän rautaromua eikä enää muoviin viittaavia tullinimikkeitä. Yrityksen kirjanpidosta kuitenkin selvisi, että viennit sisälsivät edelleen SER-muovijätettä ja alumiinia eikä yritys ollut hakenut vientilupaa näille jätteille. Antamalla viranomaisille väärää tietoa jätekonttien sisällöstä, se pyrki välttämään niihin kohdistuvaa valvontaa, Johanna Mickelsson sanoo.

Osana rikoskokonaisuutta Tulli on tutkinut myös yrityksen toimintaa liittyen Puolasta Suomeen vuonna 2022 palautettuun 25 tonnin jäte-erään.

Yrityksen epäillään toimineen ympäristöluvan vastaisesti ja se on antanut valvontaviranomaisille erilaisia sekä osin ristiriitaisia tietoja laitokselle vastaanotetuista ja siellä käsitellyistä jätteistä. Yritykseltä myös puuttui ympäristöluvan ehtojen mukainen kirjanpito.

Kokonaisuutta on tutkittu törkeänä ympäristön turmelemisena, salakuljetuksena ja törkeänä tulliselvitysrikoksena. Esitutkinta on siirretty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjävirastoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)