Suuresta osasta suomalaisia omakotitaloja löytyy jotakin parannettavaa sateisiin varautumisessa, selviää Ifin yli 25 000 rakennukseen teettämistä kunnossapitosuunnitelmatarkastuksista.
Talon kunnossapidosta huolehtiminen on yhä tärkeämpää, sillä viime vuosina sadeveden omakotitaloille aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet. Taustalla on sateisuuden ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen.
Omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindströmin mukaan kotimaiset omakotitalot ovat keskimäärin melko hyvässä kunnossa. Kaikkiaan noin joka kolmannessa omakotitalossa on tarkastusten mukaan jokin puute sadeveden ohjauksessa.
– Yleisimpiä vikoja ovat rännien huono kiinnitys ja vuotavat rännit. Valitettavan tyypillinen puute on sadevesien ohjautuminen rakennusta kohti. Peräti joka viidennestä talosta salaojat joko puuttuvat tai niistä ei ole mitään tietoa, Jussi Lindström toteaa tiedotteessa.
Hän kehottaa tarkkailemaan sateella, miten sadevedet tontilla ohjautuvat.
– Hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi, jos vesi keräytyy lammikoiksi rakennusten viereen, sokkeli on kostea tai rapautunut tai sisätiloissa maali hilseilee lattialistojen yläpuolella. Tällöin on syytä tarkistaa pihan kallistukset, Lindström sanoo.
Lähes joka viidennessä omakotitalossa on Ifin teettämien tarkastusten perusteella puutteita katon kunnossa. Yleisimpiä vikoja ovat rikkoutuneet kattotiilet ja muun kattomateriaalin vahingoittuminen sekä katon läpivientien tiiviyden puutteet. Puutteita esiintyy eniten vanhemmissa taloissa.
Syksy on hyvää aikaa tarkista katon kunto ja korjata mahdolliset vauriot ennen kuin lumi alkaa painaa katon rakenteita.
– Säännöllisellä huollolla voi myös pidentää katon käyttöikää. Tyypillisesti katon käyttöikä on noin 40 vuotta riippuen sen pintamateriaalista. Käyttöikänsä lopussa oleva katto kannattaa vaihtaa uuteen ennen kuin vahinkoa tapahtuu. Valitettavan usein isoon remonttiin ryhtymistä lykätään ja asiaan saatetaan herätä vasta, kun vettä tulee jo sisään, Lindström toteaa.