Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut Donald Trump on sanonut ratkaisevansa Ukrainan sodan neuvotteluteitse pian virkakautensa alun jälkeen.
Yhdysvaltain entinen Ukrainan suurlähettiläs John Herbst arvioi, ettei uuden hallinnon linjaa Venäjää ja Ukrainaa kohtaan voi täysin ennakoida. Hänen mukaansa Trumpin lähipiirissä on asian suhteen kaksi eri leiriä, joista toinen ei ymmärrä Venäjän luomaa uhkaa. Monet republikaanit vaativat kuitenkin Ukraina-tuen jatkamista ja loppua Joe Bidenin virkakaudella nähtyyn arkailuun esimerkiksi tiettyjen asejärjestelmien toimituksessa tai pitkän kantaman iskujen sallimisessa.
Ensimmäiset viitteet tulevasta linjasta nähdään, kun Donald Trump ilmoittaa valintansa tulevaksi ulkoministeriksi, puolustusministeriksi ja turvallisuusneuvonantajaksi.
– Neuvotteluissa ratkaisevaa on se, minkälaisia ehtoja mahdollisessa rauhansopimuksessa on. Eli tuleeko Ukraina olemaan hyvin aseistettu ja saako maa turvallisuustakeita. Mielestäni paras keino olisi Nato-jäsenyys, mutta takeet voidaan järjestää muullakin tavoin. Mutta en suoraan sanottuna usko, että Vladimir Putin suostuisi tällaisiin ehtoihin, diplomaatti sanoo Frontline-ohjelmassa.
Hänen mukaansa Kremlin vaatimukset puolueettomasta ja demilitarisoidusta Ukrainasta eivät johtaisi kestävään rauhantilaan. Tällainen sopimus olisi Putinin silmissä samanlainen heikkouden merkki kuin Joe Bidenin päätös vetäytyä Afganistanista.
John Herbst kertoo suhtautuvansa lähitulevaisuuden näkymiin varovaisen optimistisesti. Donald Trump haluaa vaikuttaa vahvalta, joten hän ei suostuisi liiallisiin myönnytyksiin neuvotteluissa.
– Venäläiset tekevät luultavasti virheen ilahtuessaan Donald Trumpin voitosta. He tulevat pettymään, Herbst toteaa.
Hän kertoo seuranneensa työnsä puolesta Venäjän luomaa uhkaa Yhdysvaltain intresseille ja sotatoimia Ukrainassa jo yli vuosikymmenen ajan.
– Muistan, kuinka tyytymättömiä ja yllättyneitä Kremlissä oltiin, kun [Syyrian diktaattori Bashar] al-Assad rikkoi Trumpin asettamaa punaista linjaa ja käytti kemiallisia aseita syyrialaisia siviileitä vastaan. Trump vastasi tuhoamalla Syyrian ilmavoimat Tomahawk-ohjuksilla. Venäläiset pistivät tämän merkille, John Herbst sanoo.
Ex-suurlähettilään mukaan on mahdollista, että Kreml lähtee mahdollisiin neuvotteluihin liian aggressiivisesti, mikä puolestaan aiheuttaisi vastareaktion Donald Trumpilta.
– Hän on hyvin intuitiivinen poliitikko, joka onnistui ensimmäisellä virkakaudellaan erittäin hyvin monissa kotimaan politiikan kysymyksissä eikä ollut kehno ulkopolitiikassakaan, Herbst arvioi.