Virallisissa ulostuloissa Kiina on kommentoinut neutraaliin sävyyn Donald Trumpin vaalivoittoa presidentinvaaleissa, mutta pinnan alla uutiskanava CNN:n mukaan varaudutaan USA:n tulevan presidentin liikkeisiin.
Vaalikampanjansa aikana Trump esitti kiinalaisille tuotteille jopa 60 prosentin tullia. Kiinassa tämä kauhistuttaa.
Investointipankki Macquarie arvioi, että näin korkeat tullit leikkaisivat Kiinan vuosittaista talouskasvua kahdella prosenttiyksiköllä. Trumpin vaalivoitto aiheutti jo kiinalaisosakkeiden ja valuutta juanin laskun.
– Kauppasota 2.0 voisi lopettaa Kiinan jatkuvan kasvun mallin, jossa vienti ja tuotanto ovat olleet pääasiallisia kasvun vetureita, Macquarien Kiinan pääekonomisti Larry Hu kirjoittaa muistiossaan.
Trumpin Kiina-politiikkaa on kuvailtu ailahtelevaksi ja vaikeasti ennustettavaksi. Tämä on lisännyt epävarmuuden tunnetta Kiinassa.
– Trump aloitti ensimmäisen kautensa (Kiinan presidentti) Xi Jinpingin innokkaana ihailijana, kunnes hän asetti tulleja ja sitten alkoi herjata Pekingiä pandemian aikana, kuvailee ex-presidentti Barack Obaman neuvonantajana työskennellyt Daniel Russel.
– Peking siis todennäköisesti lähestyy valittua presidenttiä varoen – se tutkii, mitä Trump odottaa ja missä voisi olla mahdollisuuksia hyödynnettäväksi, hän jatkaa.
Yksi mahdollisuus voi olla Kiinan suhteiden lähentyminen Euroopan kanssa.
– Uuden kauppasodan pelosta huolimatta Peking uskoo, että Trumpin tiukka tullipolitiikka olisi erittäin epäsuosittua Euroopassa, mikä loisi Kiinalle mahdollisuuden vahvistaa taloudellisia suhteita Eurooppaan ja vastustaa Yhdysvaltojen pyrkimyksiä tehostaa teknologian ja toimitusketjujen irrottamista Kiinan ja länsimaiden välillä, toteaa Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomon tutkija Tong Zhao.