Anopheles daciae -lajiin kuuluva hyttynen. LEHTIKUVA / HANDOUT / LORNA CULVERWELL

THL varoittaa hyttysten levittämistä taudeista

Matkailijoita kehotetaan hankkimaan tarvittavat rokotteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa sivuillaan, että matkailijoiden on syytä muistaa hyttysten välittämien tautien riski ja hankkia tarvittavat rokotteet.

– Hyttysvälitteisiä tauteja esiintyy laajasti eteläisellä pallonpuoliskolla, myös turistien suosimissa kohteissa. Muista tarkistaa maakohtainen tautitilanne ja suositukset hyvissä ajoin ennen matkaa, THL:n asiantuntijat ohjeistavat.

Hyttyset välittävät useita virustauteja, kuten malariaa ja denguekuumetta sekä zika-, chikungunya- ja oropouche-infektioita.

Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan matkaavien on THL:n mukaan syytä huolehtia malarian estolääkityksestä. Denguekuumeen voi saada tyypillisesti Kaakkois-Aasiasta, mutta tällä hetkellä sairautta esiintyy myös paljon Etelä- ja Keski-Amerikassa. Lisäksi oropouche-viruksen aiheuttamat tautitapaukset ovat tänä vuonna lisääntyneet huomattavasti Kuubassa ja Brasiliassa.

THL:n mukaan erityisesti raskaana olevien tai raskautta suunnittelevien kannattaa huomioida kaukomatkakohteen tautitilanne.

– Zika-, oropouche- ja dengue-virusten aiheuttamat infektiot voivat aiheuttaa raskauskomplikaatioita ja sikiövaurioita. Siksi raskaana olevien ja raskautta suunnittelevien on hyvä huomioida matkakohteen tautitilanne ja tarvittaessa harkita matkan siirtämistä, sivustolla ohjeistetaan.

– Zika- ja oropouche-virukset voivat tarttua myös suojaamattoman seksin välityksellä siemennesteestä vielä muutaman kuukauden ajan tartunnan saamisen jälkeen, mikä kannattaa huomioida raskautta suunnittelevissa perheissä.

Hyttysenpistoilta on THL:n mukaan hyvä suojautua käyttämällä vaaleita peittäviä vaatteita ja hyönteiskarkotteita. Sängyn päälle levitettävien hyönteismyrkyllä käsiteltyjen hyttysverkkojen käyttö on suositeltavaa erityisesti malarian riskialueilla.

Suojautuminen on tärkeää kaikkina vuorokaudenaikoina.

– Virusinfektioita levittävät Aedes-suvun hyttyset, kuten tiikerihyttynen, pistävät myös päiväsaikaan. Malariaa levittävät hyttyset taas pistävät hämärän ja pimeän aikaan, asiantuntijat kertovat.

– Hyttysiltä suojautuminen kannattaa muistaa niin kaupungissa kuin luonnossa liikkuessakin. Aedes-suvun hyttyset viihtyvät hyvin myös kaupunkialueilla ja sisätiloissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)