Saksan hallituskoalition hajottua viime viikolla liittokansleri Olaf Scholz on ilmoittanut olevansa valmis järjestämään luottamuslauseäänestyksen ennen joulua, minkä jälkeen maassa todennäköisesti järjestetään ennenaikaiset vaalit. Sosiaalidemokraatteja johtava Scholz oli aiemmin esittänyt äänestystä vasta tammikuulle.
Tämä tarkoittaa saksalaisen turvallisuuspolitiikan asiantuntijan Theresa Lütkefendin mukaan sitä, että uusi hallitus voitaneen nimittää vasta keväällä 2025, ja koalitioneuvottelut saattavat pitkittää tätä aikataulua entisestään.
– Tämä on pitkä aika ajautua poliittiseen myllerrykseen Saksassa – varsinkin nyt, kun Euroopan vakaus riippuu sen vahvuudesta, Atlantic Council -ajatushautomon puolustustutkimusohjelman apulaisjohtajana toimiva Lütkefend sanoo.
Saksassa eläteltiin hänen mukaansa toivoa, että kolme hallituspuoluetta olisivat kyenneet jättää erimielisyytensä syrjään tilanteessa, jossa Donald Trumpin paluu Yhdysvaltain presidentiksi korostaa transatlanttisen yhteistyön vaalimisen tärkeyttä.
– Hallituksen hajoaminen tekee kuitenkin selväksi, että se ei enää kyennyt ottamaan sitä yhtenäistä ja vahvaa roolia, jota Eurooppa nyt tarvitsee, Lütkefend toteaa.
Scholz on tunnustanut kasvavan turvallisuuspoliittisen epävarmuuden, luvannut vahvistaa transatlanttisia suhteita, tehdä yhteistyötä Donald Trumpin uuden hallinnon kanssa ja panostaa EU:n kriisinsietokykyyn. Hänen johtamallaan riitaisalla koalitiolla siihen ei Lütkefendin mielestä kuitenkaan ollut enää eväitä.
Turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta Saksan tulevalla hallituksella voi Lütkefendin mukaan olla edeltäjäänsä paremmat lähtökohdat erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin.
– Uudet vaalit saattavat avata oven hallitukselle, joka on valmiimpi nostamaan merkittävästi puolustusmenoja, mikä on ollut Trumpin keskeinen vaatimus, hän sanoo.
Scholzin hallituksen aikana Saksan puolustusbudjetti on vain hädin tuskin yltänyt Naton minimitavoitteeseen eli kahden prosentin osuuteen bruttokansantuotteesta. Tiukka pitäytyminen velkajarrussa on estänyt merkittävän etenemisen kohti todellista puolustuksen suunnanmuutosta eli Scholzin jo vuonna 2022 suurieleisesti julistamaa Zeitenwendeä.
– Tulevalla hallituksella on tilaisuus ja vastuu käynnistää vakavasti otettava, kestävä puolustusmenojen lisäys ja lähettää selkeä viesti sitoutumisesta liittolaisille ja kumppaneille, Lütkefend toteaa.
Scholz on hänen mukaansa osoittanut halukkuutta yhteistyöhön Saksan kristillisdemokraatteja johtavan Friedrich Merzin kanssa talous- ja puolustuskysymyksissä, mikä saattaa auttaa siirtymäkauden yli.
– Saksa on kuitenkin yhä haavoittuvainen suhteissaan Yhdysvaltoihin, kunnes vakaampi hallitus on saatu muodostettua, hän varoittaa.