Suomalaiset eivät tiedä, että ylipaino lisää syöpäriskiä. Vain vähän runsas neljännes tunnisti ylipainon syövän riskitekijäksi, kertovat syöpäjärjestöt.
Yhteispohjoismaisessa kyselyssä vain 28 prosenttia suomalaisista tunnisti ylipainon syövän riskitekijäksi. Pohjoismainen keskiarvo oli 35 prosenttia. Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa tietoisuus oli korkeampaa: Ruotsissa ja Norjassa 37 prosenttia ja Islannissa 43 prosenttia vastaajista tiesi asian.
Ylipaino ja vyötärölihavuus lisäävät riskiä sairastua vaihdevuosien jälkeiseen rintasyöpään, suolistosyöpiin, kohdunrungon syöpään, haimasyöpään, ruokatorven syöpään ja munaissyöpään. Ylipaino vaikuttaa myös syövän hoitoon ja siitä toipumiseen.
Suomalaiset ovat kuitenkin hyvin tietoisia ylipainon yhteydestä diabetekseen: 84 prosenttia tiesi siitä. Yhteyden sydän- ja verisuonisairauksiin tunnisti 79 prosenttia yhteyden kohonneeseen kolesteroliin 81 prosenttia.
Tulokset esiteltiin syöpäjärjestöjen yhteisessä konferenssissa Kööpenhaminassa keskiviikkona.
Pitkäaikainen lääketieteen ja kansanterveyden vaikuttaja ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) entinen johtaja Pekka Puska moitti syöpäjärjestöjen tiedotteen mukaan konferenssin paneelikeskustelussa terveyssuosituksien tehoa.
– Suomalaisille on toistuvasti jaettu syömisen ohjeita ja annettu ravitsemussuosituksia. Ne eivät ole toiveista huolimatta estäneet väestön lihomista, Puska sanoi tiedotteen mukaan.
– Yhteiskunnan tulee tehdä terveellisistä valinnoista helpompia. Nyt tarvitaan päättäjiltä lakeja ja säädöksiä: epäterveellisiin ruokiin ja juomiin kohdistuvia haittaveroja sekä markkinoinnin ja myynnin rajoituksia.