ICEYE syntyi Aalto-yliopiston nanosatelliittiryhmästä.

Rheinmetall avasi Ukrainalle pääsyn suomalaisen ICEYEn satelliitteihin

Merkittävä osa ICEYEn tutkasatelliiteista on Ukrainan puolustusvoimien jakamattomassa käytössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan puolustusvoimat on lokakuusta lähtien saanut käyttöönsä Etelä-Kaliforniassa sijaitsevan, mutta suomalaisen avaruustekniikkayritys ICEYEn SAR-satelliittien ottamia korkearesoluutioisia kuvia. Tämä toteutui Ukrainan puolustusministeriön, ICEYEn ja Rheinmetallin tekemän sopimuksen pohjalta Saksan hallituksen tukemana.

Rheinmetall ilmoitti viime kesäkuussa osallistumisestaan maailman suurimman tutkasatelliittiverkoston luomiseen, jolloin konserni aloitti yhteistyön ICEYEn kanssa, joka on laukaissut kiertoradalle 38 SAR-satelliittia vuodesta 2018 lähtien.

Ukrainan suora yhteistyö suomalaisyhtiön kanssa alkoi elokuussa 2022, jolloin Serhiy Prytula -säätiö teki sopimuksen, jolla se ukrainalaisten lahjoitusvaroilla hankki pääsyn yhteen satelliittiin. Ukrainan sotilastiedustelu alkoi käyttää tätä ”kansansatelliittia” 24. syyskuuta 2022. Maaliskuussa 2023 raportoitiin, että viiden ensimmäisen kuukauden aikana tämän satelliitin avulla löydettiin 360 Venäjän sotilashenkilöstön telttaa sekä 7 321 muuta sotilaallista maalia mukaan lukien 45 lentokonetta, 27 helikopteria, kuusi Iskander- ja 36 S-300-ohjuslavettia, 12 Pantsir-S1-ilmatorjuntajärjestelmää, 11 tutka-asemaa ja 10 ponttoonisiltaa.

Rheinmetallin välitystyön ansiosta Ukrainan puolustusvoimilla on jakamaton pääsy sen käyttöön varattuun satelliittikapasiteettiin, mikä tarkoittaa merkittävää osaa ICEYEn tutkasatelliiteista, jotka toimittavat ukrainalaisille jo nyt jatkuvaa satelliittidataa.

SAR-satelliittien etuna konventionaalisiin tiedustelusatelliitteihin verrattuna on se, että ne pystyvät kuvaamaan korkearesoluutioista kuvaa kaikissa sääolosuhteissa ympäri vuorokauden. Kuva on hyvin tarkkaa ja mahdollistaa pienimpienkin esineiden tunnistamisen maan pinnalta. Tämä antaa Ukrainan puolustusvoimille ratkaisevan edun valvonnassa, maalinetsinnässä, kohdetiedustelussa ja vaikkapa omien joukkojen sijoittamisessa taistelukentällä.

SAR-satelliitit eivät valokuvaa maan pintaa. Niiden vastaanottama data ei ole samanlaista kuin standardisatelliitin optiset kuvat. Yksinkertaistettuna satelliitti keilaa maan pintaa tutkasäteellä ja ottaa vastaan ja tulkitsee takaisin heijastuneen sironnan ja esittää heijastuneet aallonpituudet karttana.

Satelliitin välittämät kuvat ovat aina mustavalkoisia. Kohteen väri ei vaikuta siihen, vaan takaisin heijastuvan sironnan voimakkuus, joka näkyy kuvassa kirkkauden vaihteluna. Esimerkiksi vesi imee suurimman osan tutkan säteilemästä energiasta eikä heijasta juuri mitään takaisin, jolloin se näyttää kuvassa mustalta. Sen sijaan metallia sisältävät kohteet, kuten laivat ja lentokoneet, näkyvät paljon kirkkaampina, koska ne heijastavat suurimman osan energiasta takaisin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Sää

Lappiin tulossa paljon lunta

Suomi jakautuu kahtia, kun sää jatkuu etelässä lauhana ja Lappiin sataa jopa 30 senttiä lunta.

Sää

Lappiin tulossa paljon lunta

Suomi jakautuu kahtia, kun sää jatkuu etelässä lauhana ja Lappiin sataa jopa 30 senttiä lunta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)