Suomen johtama Common Armoured Vehicle System (CAVS) -ohjelma on saanut 60 miljoonan euron rahoituksen Euroopan jäsenvaltioiden yhteisiä puolustushankintoja edistävältä EDIRPA-rahoitusvälineeltä.
EDIRPA-hankintaehdotuksessa ovat mukana Suomen lisäksi Latvia, Ruotsi ja Saksa. Rahoitus hyödynnetään CAVS-ajoneuvojen käyttäjämaiden kesken monikansalliseen yhteistyöhön. CAVS-ohjelma vahvistaa eurooppalaista puolustusta ja Nato-yhteistyötä.
Saatava EDIRPA-rahoitus tukee CAVS-ohjelman etenemistä ja samalla kotimaista puolustusteollisuutta. CAVS-ohjelma on avoin Euroopan maille, joilla on samankaltaiset 6×6 -ajoneuvokalustoa koskevat vaatimukset.
– Onnistuimme saamaan merkittävän rahoituksen Suomen puolustusministeriön aloittamalle hankkeelle. Kotimainen puolusteollisuus vahvistuu ja suomalainen osaaminen on suuressa arvossa maailmalla. Tämänkaltaiset yhteishankkeet ovat juuri sitä, mitä Euroopan puolustusteollisuusyhteistyöllä halutaan saada aikaan. Nyt saatu rahoitus tukee merkittävästi CAVS-ohjelman etenemistä ja monikansallista puolustusmateriaaliyhteistyötä EU:ssa, puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) toteaa.
– CAVS-ohjelma mahdollistaa jäsenvaltiolle modernien panssariajoneuvojen nopeat ja kustannustehokkaat hankinnat. Ohjelman laaja teollisuusyhteistyö EU-alueella parantaa koko unionin huoltovarmuutta ja valmiutta sekä eurooppalaisen puolustusteollisuuden kyvykkyyttä. Olen ylpeä Suomen ja tulevien käyttäjämaiden välillä tehdystä loistavasta kehitystyöstä CAVS-ajoneuvoja koskien, puolustusministeri sanoo tiedottessa.
CAVS-ohjelman tavoitteena on panssaroidun 6×6-ajoneuvojärjestelmän kehittäminen jäsenmaiden tarpeisiin. Ruotsi liittyi CAVS ohjelmaan 2022 ja Saksa 2023.
Suomi on tilannut hankkeen puitteissa 164 miehistönkuljetusajoneuvoa ja lisäksi solminut sopimuksen kriisinhallintakäyttöön tarkoitetuista HAPC-ajoneuvoista. Alusta saakka ohjelmassa mukana oleva Latvia on tilannut yli 200 APC-ajoneuvoa ja solminut juuri sopimuksen 56:sta C2-ajoneuvosta. Ruotsi solmi viime keväänä sopimuksen yhteensä 321 CAVS-ajoneuvosta.
– Suomen johtama yhteishankintaohjelma on eurooppalaisen puolustusteollisuuden menestystarina. Tällä hankkeella olemme vahvistaneet Euroopan ja Suomen puolustusteollisuutta konkreettisella tavalla, sillä hanke tuottaa jatkuvasti uusia tilauksia ja työtä myös Suomeen. Kiitän osallistujamaiden puolustusministeriöitä yhteistyöstä ja Patriaa korkeasta ammattitaidosta hankkeen eri vaiheissa, Häkkänen sanoo.