Ukrainaisjoukkoja tuntemattomassa paikassa lähellä Chasiv Yaria Donetskin alueella 13. marraskuuta 2024. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Kansanedustaja esittää Itämeren unionin perustamista tukemaan Ukrainaa

Jarno Limnéll arvioi Ukrainan tilanteen olevan vaikea liian pienen ja hitaan tuen vuoksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Jarno Limnéll (kok.) esittää tuoreessa blogikirjoituksessaan, että Suomen tulisi ottaa johtava rooli Itämeren unionin perustamisessa. Limnéllin mukaan Pohjoismaista, Baltian maista ja Puolasta muodostuva epävirallinen liittouma voisi toimia merkittävänä tukena Ukrainalle.

Limnéll arvioi, että Ukrainan tilanne on viime aikoina heikentynyt, erityisesti Yhdysvaltojen poliittisen suunnanmuutoksen ja Euroopan valtatyhjiön vuoksi. Hän nostaa esiin Britannian EU-eron, Saksan hallituskriisin ja Ranskan sisäiset poliittiset erimielisyydet, jotka ovat horjuttaneet Euroopan kykyä tarjota yhtenäistä tukea Ukrainalle.

– Ukrainan lähin viitekehys eli Eurooppa on toki tukenut Ukrainaa, mutta tuki on monesti ollut liian pientä ja tullut liian myöhään. Ukrainassa on ollut pulaa niinkin yksinkertaisesta materiaalista kuin ammuksista. Vaikka EU-maat kokoontuvat toistuvasti, tulokset jäävät toivottua laihemmiksi, Limnéll kirjoittaa.

Limnéll nostaa erityisesti esiin Puolan, joka on ollut aktiivinen Ukrainan tukemisessa ja kasvattanut sotilaallista kyvykkyyttään nopeasti. Puola on solminut kahdenvälisiä sopimuksia Ukrainan kanssa ja tehnyt konkreettisia tekoja tukeakseen Ukrainaa sodassa.

Limnéllin mukaan Puolan vahvuutta täydentäisivät Pohjoismaat ja Baltian maat, jotka yhdessä muodostaisivat taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvan kokonaisuuden.

– Näiden maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on enemmän kuin Venäjällä ja sotilaallinen kyvykkyys aivan omaa luokkaansa. Enää puuttuu aloite. Suomi sai Ruotsin houkuteltua Natoon, saisiko se myös muut Pohjoismaat sekä Baltian houkuteltua uuteen yhteisöön Puolan rinnalle, Ukrainan tueksi?

Limnéll korostaa, että Suomella olisi erityisen vahva asema tällaisen liittouman synnyttämisessä. Suomi on arvostettu toimija niin Baltiassa kuin Pohjoismaissa ja tunnettu rauhanvälittäjänä.

Limnéll toteaa, että Itämeren unionin ei tarvitsisi olla juridisesti raskas liittouma, vaan keskinäisiin sopimuksiin ja poliittiseen tahtoon pohjautuva yhteisö.

– Kyse on siitä, kuka Euroopassa päättää tulevaisuuden kehityssuunnat: hyökkääjä vaiko puolustaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)