Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela vaatii hallitusta reagoimaan sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiin ja luopumaan aikeistaan heikentää hoitoon pääsyä perusterveydenhuollossa.
– Jo ennestään alijäämäisiä hyvinvointialueita kuritetaan valtavilla lisäleikkauksilla samalla kun hallituksella on varaa käyttää jopa 500 miljoonaa euroa Kela-korvauksien korotuksiin, jotka ovat valuneet yksityisten terveysjättien hinnankorotuksiin. Terveysjättien voittoihin kaadettavat rahat on aika kohdistaa julkisten sote-palveluiden kehittämiseen, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto esittää perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämistä seitsemään vuorokauteen nykyisestä 14 vuorokaudesta, kun taas hallitus on pidentämässä sitä jopa kolmeen kuukauteen. Samalla tulisi rakentaa omalääkäri- ja omahoitajamallia, jolla turvataan hoidon jatkuvuus.
– Kun ihmiset pääsevät viikossa omalle lääkärille ja sote-ammattilaiset tuntevat potilaansa, hoidon laatu paranee, sairastavuus vähenee ja pitkällä aikavälillä saavutetaan myös kustannussäästöjä, kun kalliimpien erikoissairaanhoidon palveluiden kuormitus kevenee, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto rajoittaisi terveysjättien valtaa sääntelemällä ostopalveluiden hankintaa, kieltämällä voitontavoittelun lastensuojelun sijaishuollossa, vahvistamalla julkisen sektorin omaa palvelutuotantoa ja puuttumalla terveysmarkkinoiden keskittymiseen.
Vasemmistoliiton kansanedustajan Laura Meriluodon lakialoitteen mukaisesti kilpailuviranomaisille annettaisiin otto-oikeus, jonka kautta voidaan rajoittaa kilpailulle haitallisia yrityskauppoja.
– Julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden alasajo uhkaa johtaa kierteeseen, jossa keskittyvä terveysbisnes ahmii yhä suuremman osan verorahoista samalla kun hoitoonpääsy ja palveluiden laatu heikkenee. Siksi vaadimme hallitusta myös perääntymään saunan lauteilla sovitusta sadan miljoonan euron leikkauksesta sosiaalipalveluihin, Koskela sanoo.
Vasemmistoliitto esittää muutoksia myös sote-rahoituslakiin. Puolue muun muassa pidentäisi alijäämän kattamisvelvoitetta neljään vuoteen ja antaisi hyvinvointialueille verotusoikeuden.
Työvoimapulaan vastaamiseksi vasemmistoliitto palauttaisi aikuiskoulutustuen, kehittäisi ammatinharjoittajamallia ja vahvistaisi hyvinvointialueiden työnantajapolitiikkaa.
– Oikeistohallitus perustelee palveluiden heikentämistä sillä, että rahaa ja henkilöstöä ei ole. Samaan aikaan hallitus jakaa rahaa terveysjäteille, katsoo toimettomana sivusta, kun ostopalveluiden ja vuokratyövoiman kulut kasvavat ja pahentaa työvoimapulaa omilla toimillaan. Meidän mielestämme sote-palveluiden rahoitusta on välttämätöntä lisätä, mutta myös olemassa olevia rahoja pitäisi käyttää huomattavasti järkevämmin, Koskela sanoo.