Noin 42 prosenttia perinnönsaajista eli noin 63 400 henkilöä sai maksettavakseen perintöveroa vuonna 2021. Maksettavaksi määrätyistä perintöveroista puolet oli alle 3 000 euroa.
– Perintöveroa maksamaan määrättyjen perinnönsaajien osuus on kasvanut trendinomaisesti vuodesta 2017 alkaen. Vuonna 2017 noin 38 prosenttia perinnönsaajista sai maksettavaksi perintöveroa, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Samuel Ikonen tiedotteessa.
Vuonna 2021 perintöveroja määrättiin maksettavaksi yhteensä noin 721 miljoonaa euroa. Noin 44 prosentilla perintöveroa maksamaan määrätyistä perinnönsaajista perintöosuuden arvo oli vähintään 60 000 euroa. Nämä perinnönsaajat saivat maksettavakseen yli 90 prosenttia perintöveroista.
Tilastointi perustuu perintöosuuden verotettavaan arvoon, jossa on huomioitu esimerkiksi mahdollinen puoliso- tai alaikäisyysvähennys.
– Alle kymmenen prosenttia perintöveroa maksamaan määrätyistä perinnönsaajista sai vähintään 200 000 euron perintöosuuden. Nämä perinnönsaajat saivat maksettavakseen vajaat 60 prosenttia perintöverojen yhteenlasketusta arvosta, Ikonen kertoo.
– Jos vielä tarkastellaan kaikkein suurimpia perintöosuuksia, noin 0,2 prosenttia kaikista perinnönsaajista sai maksettavaksi noin 19 prosenttia perintöveroista, hän täsmentää.
Muut kuin perinnönjättäjän lähisukulaiset maksavat perintöveroa veroluokassa 2. Perintöverotus on tässä luokassa selvästi kireämpää, ja perintöverojen mediaani olikin yli 2,5-kertainen verrattuna veroluokkaan 1 vuonna 2021. Noin 17 prosenttia perintöveroa maksamaan määrätyistä perinnönsaajista kuului veroluokkaan 2 vuonna 2021.
– Veroluokan ja käytettävissä olevien tulojen ohella perintövero voi muodostua yksittäisen perinnönsaajan näkökulmasta suureksi esimerkiksi silloin, jos peritty omaisuus on vaikeasti realisoitavissa ja perinnönsaajan aiempi nettovarallisuus on alhainen tai vaikeasti muutettavissa rahaksi, Ikonen toteaa.