Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) sanoo Suomenmaa-lehden mukaan, että uudet ravitsemussuositukset eivät voi perustua ympäristönäkökohtiin, vaan kansanterveyteen.
– Kliiniset ravitsemussuositukset eivät nyt ole suositusten keskiössä, Essayah sanoi toimittajatilaisuudessa.
Uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan jättämään leivän päältä leikkeleet pois ja vähentämään liha-aterioita. Kasviksia suositellaan syötäväksi jopa 800 grammaa päivässä, kun taas punaista lihaa vain 350 grammaa viikossa. Lihaa suositellaan korvattavaksi esimerkiksi pavuilla, linsseillä sekä herneillä.
Virallisilla ravitsemussuosituksilla on merkitystä etenkin siksi, että niiden mukaista ruokavaliota tarjoillaan laitosruokailuissa, kuten kouluissa, sairaaloissa ja vanhusten hoivakodeissa.
Essayah toteaa, etteivät esimerkiksi vanhusten vatsat välttämättä kestä suurta määrää palkokasveja, mutta ”jostakin se valkuainen pitää saada ruokavalioon”.
Ministerin mukaan Suomen suositusten laatimisessa on menty ympäristönäkökulman huomioinnissa pidemmälle kuin pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa.
Suositukset antaa valtion ravitsemusneuvottelukunta, joka on maa- ja metsätalousministeriön alainen asiantuntijaelin. Essayah sanoo, että hän tulee vaatimaan jatkotyössä muutoksia.
– Edellytän, että jatkosuosituksissa varmistetaan, että esimerkiksi vanhusten ja kouluruokailun kohdalla suositukset ovat selkeästi ravitsemustieteen näkökulmasta annettuja.