Puolustusliitto Nato tuskin katsoisi pahalla Suomen irtautumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, arvioi ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen. Hän kommentoi Puolustusvoimain komentajan Janne Jaakkolan lauantaista haastattelua, jossa tämä peräänkuuluttaa muuttuneen turvallisuusympäristön takia keskustelua jalkaväkimiinoista. Kenraali ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö Suomen irtaantua Ottawan sopimuksesta ja ottaa jalkaväkimiinat uudelleen käyttöön.
Päätös sopimuksesta irtautumisesta kuuluu poliitikoille, europarlamentaarikko Mika Aaltolan (kok.) erityisavustajana työskentelevä Vanhanen toteaa. Jaakkolan ulostulo on Vanhasesta kuitenkin tervetullut.
– Puolustusvoimain komentajan avoimuus suhteessa maamiinoista ja Ottawan sopimuksesta käytävään keskusteluun on tervetullut signaali. Puolustusvoimat eivät voi päätöstä tehdä, sillä asia liittyy Suomen ulkopolitiikkaan. Siksi vastuu on asiassa eduskunnalla, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
– Asiassa on myöskin turha piiloutua PV:n selän taakse: tarpeelliset toimet suorituskyvyn palauttamiseksi kyllä tehdään nopeastikin jos poliittinen ohjaus tapahtuu. Nyt vaan rohkeutta tehdä päätös keskustelun pohjalta. Tuskin tätä Natossa pahalla katsottaisiin, päinvastoin.
Suomi liittyi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Venäjän toiminta olisi Vanhasen mukaan riittävä syy irtisanoutua sopimuksesta.
– On valitettavaa, jos kansainvälisistä sopimuksista joudutaan perääntymään. Turvallisuustilanne vihamielisen Venäjän takia on kuitenkin riittävä syy panostaa maanpuolustukseen uhka-arvion perusteella. Varautumiseen panostettava hyvissä ajoin ja se loisi kynnystä aggressiolle.
Myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala pitää keskustelua jalkaväkimiinoista tarpeellisena. Ylen Ykkösaamussa lauantaina Haukkala kuvaili jalkaväkimiinoja kustannustehokkaaksi ja järkeväksi asejärjestelmäksi Suomelle. Haukkalan edeltäjä UPI:n johdossa, nykyinen europarlamentaarikko Aaltola taas muistutti lauantaina sopimuksesta irtautumisen olevan varsin yksinkertaista. Valtioilla on oikeus irtisanoutua sopimuksesta antamalla asiasta ilmoituksen kaikille sopimuksen osapuolille, sopimuksen tallettajalle eli YK:n pääsihteerille sekä YK:n turvallisuusneuvostolle.
Puolustusvoimain komentajan avoimuus suhteessa maamiinoista ja Ottawan sopimuksesta käytävään keskusteluun on tervetullut signaali. Puolustusvoimat eivät voi päätöstä tehdä, sillä asia liittyy Suomen ulkopolitiikkaan. Siksi vastuu on asiassa eduskunnalla. https://t.co/lnZC8y69KV
— Henri Vanhanen (@HenriVanhanen) November 23, 2024