Ukrainan sota voi hyvin päättyä tulitaukoon, mutta siinäkin piilee Ukrainan kannalta jatkuva vaara. Näin arvioi arvostettu Venäjä-tuntija, professori Mark Galeotti Council on Geostrategy-järjestölle. Galeotti on yksi useista asiantuntijoista, joiden arvioita Ukrainan sodan mahdollisesta päättymisestä järjestö on tiedustellut.
Ukrainan sota on nyt kestänyt yli 1000 päivää, ja Galeottin mukaan se voi kestää vielä tuhat päivää lisää. Sota on ollut hyökkääjälle raskas, professori kuvailee. Venäjä kärsii jatkuvasti suuria miestappioita, pakotteet ovat kurittaneet maan taloutta ja riippuvuus keskeisimmästä liittolaisesta Kiinasta on voimistunut. Venäjä jatkaa kaikesta huolimatta kuitenkin sotaa, Galeotti toteaa,
– Vaikka se ei kestäkään nykyisen kaltaisia tappiota – Venäjällä on selkeä aikomus ajaa ukrainalaiset Kurskista sekä työntää Donbasin rintamalinjat eteenpäin vuoden 2025 alkuun mennessä ja tähän tarkoitukseen se hyväksyy kaksinkertaiset tappiot suhteessa rekrytointiasteeseen – voi Venäjä jatkaa sotaa todennäköisesti muutaman vuoden ajan.
Ukraina ei samaan kuitenkaan ehkä kykene, Galeotti pohtii. Ukraina on toistaiseksi vältellyt laajaa liikekannallepanoa, ja maan oman puolustusteollisuuden rakentaminen voi kestää vuosia.
– Nyt (Donald) Trump on ainakin julkisesti sitoutunut tulitauon aikaansaamiseen ja Eurooppa huojuu, joten tulitauko voi hyvin toteutua, vaikka Kreml sitä sanookin vastustavansa.
Tulitauko ei kuitenkaan ole rauha, Galeotti muistuttaa. Venäjä tulee uudelleenrakentamaan armeijansa ja säilyttämään mahdollisuuden halutessaan jatkaa halutessaan konfliktia. Ukrainan on Galeottin mukaan otettava tästä syystä tulitauosta kaikki irti.
– Ukraina ja sen ystävät tarvitsevat kaiken päättäväisyytensä. Ei pelkästään tehdäkseen itsestään liian kovaa pähkinän venäläisille purtavaksi, vaan myös käyttääkseen taistelujen taukoamista kaksinkertaistaakseen ponnistelunsa saadakseen todella kaipaamansa, eli sellaiset vakavat ja uskottavat turvatakuut, jotka toistaiseksi vain Naton 5. artikla todella tarjoaa.