Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhui naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunnan (NAPE) järjestämässä seminaarissa. Tapahtuma järjestettiin kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11.
Pääministerin mukaan on häpeällistä, miten yleistä naisiin kohdistuva väkivalta edelleen Suomessa on.
– Väkivallan uhriksi joutuu vuosittain tuhansia naisia, kaikenikäisiä, taustasta, koulutuksesta ja palkkatasosta riippumatta. Useimmiten nainen joutuu väkivallan uhriksi omassa kodissaan. Merkittävä osa naisten parisuhteissa ja niiden ulkopuolella kohtaamasta väkivallasta on seksuaaliväkivaltaa, Orpo sanoi.
Orpo sanoi järkyttyneensä Nytkiksen teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan neljännes alle 35-vuotiaista miehistä uskoo, että nainen voi ansaita väkivallan ulkonäöllään, pukeutumisellaan tai käytöksellään.
– Erilaisten tutkimusten metodologiaa saa ja pitääkin voida tarkastella. On selvää, että tarvitsemme lisää ja vielä syvällisempää tietoa miesten asenteista ja siitä, mitä miehet ajattelevat naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen syistä. Tilastot eivät kuitenkaan valehtele. Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa totta. Nytkiksen tutkimuksen pääviestiä ei voi väistää: eivät kaikki miehet, mutta liian moni.
Euroopan unionin perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on EU:n toiseksi turvattomin maa naisille.
– Faktat ovat pysäyttäviä, Orpo totesi.
– Meidän on opittava tunnistamaan väkivalta nykyistä paremmin ja puututtava siihen. Tämä koskee niin viranomaisia, terveydenhuoltoa kuin työ- ja muita yhteisöjä, ystävyyssuhteita. Kun tulee tunne, että toisella eivät ole asiat kunnossa tai näemme ruhjeita tai epäilemme niiden peittelyä, meidän on rohjettava kysyä. Emme saa jättää väkivallan uhreja yksin.
Pääministeri sanoi, että Suomi on sitoutunut naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi laadittuun Istanbulin sopimukseen. Sopimuksen uusi toimeenpanosuunnitelma tuleville vuosille on parhaillaan valmistelussa.
Hallituksen on Orpon mukaan määrä vielä tämän vuoden puolella hyväksyä tasa-arvo-ohjelma.
– Sen toimenpiteet painottuvat naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn. Perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyä vahvistetaan erityisesti viranomaisissa, kunnissa ja hyvinvointialueilla. Myös uhrien tietoisuutta mahdollisuuksista saada suojelua ja apua parannetaan, hän sanoi.
Hallitus aikoo myös pääsääntöisesti kieltää sovittelun lähisuhdeväkivaltatapauksissa. Lisäksi hallitus arvioi mahdollisuutta kehittää sähköistä valvontaa ja laajentaa sen käyttöä lähestymiskiellon noudattamisen valvonnassa.
– Lähestymiskielto on yksi keino ehkäistä toistuvaa lähisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Valitettavasti sen suoja on Suomessa todettu heikoksi, Orpo totesi.
– Hallitus pyrkii myös vahvistamaan turvakotien ja raiskauskriisikeskusten palveluiden saatavuutta. Tässä riittää vielä työtä, hän jatkoi.
Pääministerin mukaan hallitus tekee useita ja pitkään odotettuja lakimuutoksia.
– Selkeytämme avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta ja kriminalisoimme tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen rikoslaissa nykyistä selkeämmin. Myös alaikäisen tytön vieminen ulkomaille sukupuolielinten silpomista varten kriminalisoidaan. Haemme keinoja kunniaan liittyvän väkivallan torjumiseksi, Orpo sanoi.
– Työtä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi on tehtävä määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti. Se vaatii asenteiden, rakenteiden ja lainsäädännön muuttamista.
Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen edellyttää Orpon mukaan myös avoimuuden lisäämistä.
– Kiitän naisia, jotka ovat julkisesti kertoneet kokemastaan väkivallasta ja sen seurauksista. Tämä toivottavasti rohkaisee myös heitä, jotka vielä kärsivät hiljaa, ilmoittamaan väkivallasta ja hakemaan apua ja tukea itselleen, pääministeri sanoi.
– Jokaisen tytön ja naisen pitää saada tuntea olevansa Suomessa turvassa. Jokaisen tytön ja naisen pitää saada elää vapaana nöyryyttävästä ja halventavasta nimittelystä, uhkailusta, vainoamisesta, tönimisestä, retuuttamisesta, lyönneistä, potkuista ja raiskauksista. Tehdään kaikkemme, jotta jokainen nainen voi sanoa, että oma koti on turvallinen paikka, hän jatkoi.