– Työmarkkinoiden tunnelmat ovat viileät, kun palkkaneuvotteluja käydään työttömyyden kohotessa ja työllisyysasteen heikentyessä. Työllisten lukumäärä on tosin vielä pysytellyt melko korkealla vilkkaan maahanmuuton ansiosta, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen toteaa.
– Samalla työvoiman ulkopuolelle jäävien ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa. Heikon kehityksen odotetaan hiljalleen tasaantuvan, mutta käänne parempaan koittaa vasta ensi vuoden kuluessa hän arvioi.
Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu työllisyysasteen trendi oli lokakuussa 76,3 prosenttia ja työttömyys 8,7 prosenttia, kun syyskuussa oltiin 76,4 prosentin työllisyys- ja 8,6 prosentin työttömyysasteessa.
Keskisen mukaan heikko suhdanne näkyy nyt myös alityöllisyyden kasvuna ja avoimien työpaikkojen määrän laskuna.
– Alityölliset olisivat halukkaita tekemään töitä enemmän, kuin heille kyetään työtä tarjoamaan. Osa-aikaisten työsuhteiden määrä kasvoi voimakkaasti koronakriisin aikana, ja osa-aikaisten määräaikaistyöntekijöiden määrä vaikuttaisi asettuneen noin 150 000 henkeen, selvästi kriisejä edeltäneen 110 000 hengen yläpuolelle.
– Työmarkkinoiden tuleva kehitys arveluttaa yhä kyselyihin vastaavia ja lainatiskeillä asioivia kuluttajia, ja asuntomarkkinoiden todellinen elpyminen vaatii vielä positiivisia signaaleja oman työn säilymisestä, Keskinen katsoo.