Useat samanaikaiset häiriöt sähköjärjestelmässä voivat kuitenkin vaarantaa sähkötehon riittävyyden. Tarjonnan niukkuustilanteissa kulutuksen odotetaan joustavan korkeiden hintojen vaikutuksesta.
– Kotimainen käytettävissä oleva sähkön tuotantokapasiteetti ja siirtoyhteydet naapurimaihin riittävät kattamaan arvioidun sähkötehon tarpeen. Haasteina ovat kylmät ja tuulettomat jaksot sekä mahdolliset samanaikaiset häiriöt merkittävissä tuotantolaitoksissa ja siirtoyhteyksissä, Energiavirasto kertoo tiedotteessa.
Kotimaista tuotantokapasiteettia arvioidaan kylmänä ja vähätuulisena päivänä olevan markkinoiden käytettävissä noin 11 800 MW. Arviossa on huomioitu Olkiluoto 2 -ydinvoimalaitoksen käytettävyydestä johtuva vaje tuotantokapasiteetissa.
Siirtoyhteyksien kautta Suomeen voidaan tuoda enimmillään 3 400 MW sähköä Ruotsista, Virosta ja Norjasta.
Niukkuustilanteissa kulutuksen joustoilla iso merkitys
Energiavirasto pitää mahdollisena, että noin 15 000 MW:n kulutushuippu voidaan saavuttaa tulevana talvena.
Viime talvi osoitti suomalaisten sähkön käyttäjien valmiuden joustaa kulutuksestaan tarvittaessa. Kulutuksen joustoilla on merkitystä toimitusvarmuuteen erityisesti niukkuustilanteissa.
Jos tuotantokapasiteetissa on vajetta esimerkiksi tyynen sään vuoksi, Energiavirasto uskoo korkeiden hintojen seurauksena kulutuksen joustavan huipuista viime tammikuun hintapiikkien tapaan tarvittaessa useita satoja megawatteja, eikä näe välitöntä sähköpulan riskiä.
Vuoden 2024 aikana vanhaa sähkön ja lämmön yhteistuotantokapasiteettia (CHP) on suljettu noin 200 MW. Lisäksi Meri-Porin voimalaitos (565 MW) on siirretty pois markkinoilta huoltovarmuuskäyttöön. Toisaalta uutta tuulivoimakapasiteettia valmistuu tämän vuoden aikana yli 1 300 MW.
– Maakaasun riittävyyden osalta tilanne on edellistalvea parempi, koska Suomen ja Viron välinen Balticconnector-putki on koko viime talven vikaantumisen jälkeen taas käytettävissä, Energiavirasto kertoo.