Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner luettelee Helsingin Sanomille viisi asiaa, joita jokaisen kannattaa miettiä ennen uuden älypuhelimen ostamista.
Ensimmäinen asia on miettiä sitä, mihin puhelinta käyttää ja paljonko on valmis maksamaan siitä.
– Jos budjetti on 200 euroa, ei voi ehkä olettaa, että puhelimessa on neljä kameraa ja kaikki hilavitkuttimet. Ja toisaalta jos kuvaa harvakseltaan, on ehkä turhaa maksaa neljästä kamerasta, Manner toteaa HS:lle.
Seuraavaksi Manner kehottaa kiinnittämään huomiota akun kestoon ja siihen, kuinka nopeasti se latautuu. Puhelimien akunkestoista löytyy netistä paljon käytännön testituloksia, eli akkujen kestävyyttä kannattaa vertailla ennen ostopäätöstä.
Myös siitä kannattaa ottaa selvää, kuinka kirkkaaksi näytön saa säädettyä. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos puhelinta käyttää myös ulkona. Puhelimia vertailtaessa Manner suosittelee tarkastelemaan puhelimen nit-lukua. Mitä korkeampi luku on, sitä paremmin puhelimen näytöltä näkee selvästi myös kirkkaassa valossa.
– Tuhannella nitillä näyttö näkyy jo hyvin suorassa auringonvalossa, 2 000 nitillä vieläkin selkeämmin, Manner kertoo.
Neljäs tärkeä seikka on puhelimen tallennustila. Käytännössä se tarkoittaa sitä, kuinka paljon puhelimeen mahtuu sisältöä kuten sovelluksia, valokuvia ja videoita. Joissain puhelimissa on erillinen muistikorttipaikka, jolla lisämuistia saa helposti lisättyä. Tätä ominaisuutta ei ole kaikissa malleissa, joten asia kannattaa selvittää etukäteen.
– Varsinkin jos ottaa paljon kuvia ja videoita, tallennustila tulee nopeasti vastaan, Manner muistuttaa.
Viides vinkki on selvittää puhelimen korjattavuus etukäteen. Tämä tarkoittaa sitä, että otat jo etukäteen selvää, paljonko esimerkiksi näytön korjaus tulee maksamaan.
Mallista riippuen puhelinmallien välillä on merkittäviä hintaeroja ja joskus kustannukset voivat nousta korkeiksi. Manner kertoo HS:lle esimerkkinä oman Samsung Galaxy S23-puhelimensa: sen näytön lasin vaihtaminen maksaisi useita satoja euroja.
– Sillä hinnallahan saisi jo useamman edullisen Android-puhelimen.
LUE MYÖS:
Antti lopetti älypuhelimen käytön vapaa-aikana – näin hänen elämänsä mullistui