Kehitysvaiheessa oleva optinen anturi henkilökohtaiseen terveydentilan seurantaan. / VTT

Suomessa tutkitaan: Nämä laitteet voivat mullistaa terveydenhuollon

Tavoitteena on vauhdittaa fotoniikkaa hyödyntävien laitteiden tuloa markkinoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

VTT:n mukaan vallankumouksellinen lääketieteellinen diagnostiikka, kirurgiset työkalut ja fotoniikkaan perustuvat terapeuttiset sovellukset voivat lähivuosina parantaa kuluttajien elämää.

Tähän tähtää PhotonMed-hanke, jossa on mukana 39 kumppania yhdeksässä maassa yhteensä 32 miljoonaa euron budjetilla. VTT:n koordinoima PhotonMed kiihdyttää tutkimusinnovaatioiden käyttöönottoa teollisessa tuotannossa.

Tavoitteena on lyhentää fotoniikan huipputekniikkaa hyödyntävien lääketieteellisten laitteiden tuloa markkinoille. Fotoniikan kehitys mahdollistaa yksilöllisempiä, tarkempia, nopeampia ja vähemmän ihoa läpäiseviä terveydenhuoltoratkaisuja sekä diagnostisia ja terapeuttisia välineitä, jotka parantavat hoidon tuloksia ja terveydenhuollon tehokkuutta.

Rahoitus on peräisin Euroopan unionin siruyhteisyritys ChipsJU:lta ja kansallisilta rahoitusorganisaatioilta.

VTT:n tutkimusprofessori Jussi Hiltusen mukaan tutkimuksen ja valmistuksen välinen kuilu on ollut aiemmin merkittävä este fotoniikan innovaatioiden käyttöönotolle lääketieteellisissä sovelluksissa.

– Yhdessä lakisääteisten hyväksyntäprosessien kanssa markkinoille saattaminen kestää vuosia, mikä johtaa korkeisiin kustannuksiin. PhotonMed-projektilla pyritäänkin kuromaan kuilua umpeen ja vauhdittamaan kaupallistamista luomalla teollisten toimitusketjujen rakenteita ja hyödyntämällä pilottilinjan T&K-mallia, Hiltunen toteaa tiedotteessa.

PhotonMed-projektissa tutkimustyö validoidaan loppukäyttäjäyritysten johtamien 16 pilottitapauksen kautta. Niissä käytettäviin fotoniikan teknologioihin kuuluvat valonlähteet, integroitu optiikka, kuituoptiikka, pakkaustekniikat, mikrofluidistiikka ja lukijalaitteistot. PhotonMed pyrkii varmistamaan, että uudet teknologiat täyttävät tiukat sääntelyvaatimukset, mikä auttaa yrityksiä viemään tutkimus- ja kehitystyön saavutuksia tuotantoon aiempaa nopeammin.

PhotonMed-konsortioon kuuluu 39 kumppaniorganisaatiota yhdeksässä maassa. Se yhdistää koko tutkimus- ja toimitusketjun aina komponenttivalmistajista loppukäyttäjäyrityksiin, kuten urheilukelloistaan tunnettuun kotimaiseen Polarin.

– Puettavan teknologian edelläkävijänä pidämme PhotonMed-projektia erittäin kiinnostavana. Odotamme innolla, millaisia fotoniikan tutkimustuloksia voitaisiin tuoda uusina ominaisuuksina urheilu- ja kuntoilukelloihimme sekä hyvinvointiratkaisuihimme, Polarin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ismo Savikoski toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)