Lukuisilta eri tahoilta pyrittiin kuukausien ajan vaikuttamaan Yhdysvaltain presidenttiin Joe Bideniin, jotta hän poistaisi rajoitukset Ukrainalle toimitettujen Atacms-ohjusten käytöltä Venäjällä sijaitsevia kohteita vastaan. Ratkaisevan argumentin esitti lopulta Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un, Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen (ICDS) tutkimusjohtaja Tomas Jermalavičius ironisoi.
– Kun hänen erakkovaltakuntansa liittyi tosiasiallisesti mukaan Ukrainan vastaiseen sotaan lähettämällä tuhansia sotilaita, virassa oleva presidentti [Biden] päätti kavuta askeleen ylöspäin kuvitteellisilla eskalaatiotikkailla ja antaa ukrainalaisten tehdä sen, mitä heidän on tehtävä, jotta hyökkääjä joutuisi maksamaan, liettualainen Jermalavičius sanoo ICDS:n julkaisemassa artikkelissa.
Kun otetaan huomioon Bidenin päätöksen viivästyminen, Ukrainalle annettujen ohjusten rajallinen määrä ja niiden käytön salliminen edelleen vain Venäjän vastahyökkäyksen torjumiseen Kurskin alueella, todelliset vaikutukset taistelujen kulkuun jäänevät Jermalavičiusin mukaan vähäisiksi.
– Se auttaa Ukrainaa vastaamaan vain marginaalisesti kiireellisimpiin haasteisiin koko rintamalinjalla. Se antaa kuitenkin mahdollisuuden vaikuttaa Kurskin suunnan dynamiikkaan ja säilyttää tämä pala Venäjän maata valttikorttina tulevia neuvotteluja silmällä pitäen. Samalla Lontoolle ja Pariisille on avautunut väylä ranskalais-brittiläisten Storm Shadow/SCALP-risteilyohjusten käytölle Venäjällä sijaitsevia kohteita vastaan, hän toteaa.
Vladimir Putinin valtuuttama kokeellisen keskipitkän kantaman ohjuksen ampuminen Ukrainan Dniproon oli tarkoitettu Venäjän vastatoimeksi, jolla Jermalavičiusin mukaan kuitenkin oli pikemminkin poliittista ja psykologista kuin sotilaallista arvoa.
– Tämän voimannäytön, johon liittyivät pitkään hehkutetut ydinasedoktriinin muutokset ja Putinin aggressiivinen ydinasesignalointi, oli määrä palauttaa Venäjän ydinaseuhkausten uskottavuus, estää Ukrainan uudet iskut Venäjän alueelle sekä saada Yhdysvallat liittolaisineen vähentämään tukeaan Ukrainalle. Ensimmäistäkään näistä tavoitteista tuskin saavutetaan, Jermalavičius sanoo.
Venäjän ydinasedoktriini on hänen mukaansa jo pitkään ollut pikemminkin informaatiosodankäynnin väline kuin Kremlin päätöksentekoa tosiasiallisesti ohjaava asiakirja, Venäjällä se, mitä ajatellaan, sanotaan ja tehdään, ovat kolme eri asiaa, hän muistuttaa.
– Mafiamaisen hallinnon diktaattoria ohjaavat ja myös rajoittavat ensi sijassa hänen omat ajattelumallinsa, riskinottohalunsa, pelkonsa ja kunnianhimonsa – eivät viralliset asiakirjat tai muut lailliset seikat, Jermalavičius toteaa.
Viimeaikaisilla ydinasetempuillaan Putin pyrkii Jermalavičiusin mukaan todellisuudessa vaikuttamaan ennen kaikkea Yhdysvaltain presidentiksi palaavaan Donald Trumpiin ja tämän hallintoon. Sillä, kuten myös disinformaatiolla, petoksella, lahjonnalla ja Trumpin silkalla imartelulla, halutaan luoda edellytyksiä Ukrainan palauttamiselle takaisin Venäjän etupiiriin. Trumpin hallinnon kannattaisi Jermalavičiusin mielestä vastata tähän pitämällä kiinni Bidenin päätöksestä sijoittaa keskimatkan ja sekä ballististen ohjusten torjuntajärjestelmiä Saksaan sekä ulottamalla Puolaan ja Romaniaan sijoitettujen ohjuspuolustusjärjestelmien käyttö myös Venäjältä laukaistavien keskipitkän kantaman ballististen torjuntaan.
Kremlille voitaisiin hänen mukaansa myös viestittää, että Venäjän Ukrainaan laukaisemat ”koe”- ja muutkin keskipitkän kantaman ohjukset ammutaan jatkossa alas ennen kuin ne osuvat maaleihinsa. Tämä olisi toimivaa eskalaation hallintaa, mutta myös paljastaisi Venäjän ”voittamattomia ihmeaseita” ylistävän propagandan onttouden.
– Se kuitenkin vaatisi merkittävää muutosta nykyiseen – syvästi virheelliseen – linjaan, jonka mukaan Naton ilma- ja ohjuspuolustus ei saa torjua venäläisiä ohjuksia edes silloin, kun ne loukkaavat liittokunnan ilmatilaa, Jermalavičius huomauttaa.
Seuraava välitön askel on hänen mukaansa joka tapauksessa Saksan vastuulla: se on liitokansleri Olaf Scholzin jääräpäisesti vastustama saksalaisten Taurus-ohjusten lähettäminen Ukrainaan.