Tilastokeskuksen mukaan työpäiväkorjattu bruttokansantuote oli 0,5 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.
– Vaikka bruttokansantuote on kasvanut vuoden jokaisena neljänneksenä, suureen riemuun ei ole vielä aihetta. Kasvu on ollut ennusteiden mukaista eli hidasta, mutta pienikin kasvu on tällä hetkellä positiivinen asia, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.
– Viennin volyymi kasvoi 2024 heinä-syyskuussa 1,6 prosenttia edellisen neljänneksen tasolta. Suomen tärkeimmäksi tavaravientimaaksi nousseen Yhdysvaltojen talouden vahva veto alkaa näkymään meilläkin, ja Suomen teollisuus pääsee vähitellen hyötymään globaalista kasvusta, toteaa Ohlsbom.
Yksityinen kulutus pieneni heinä-syyskuussa 0,8 prosenttia huhti-kesäkuun tasolta.
Ohlsbomia kulutuksen supistuminen ei yllätä, kun huomioidaan edelleen jatkuva kuluttajien epävarmuus ja syyskuun alussa voimaan tullut arvonlisäveron korotus.
– Kotimainen kulutuskysyntä on avainasemassa kasvusuhdanteen käynnistymisessä. Paljon on nyt kiinni siitä, kokevatko kuluttajat tilanteensa parantuvan inflaation hidastuttua, korkojen laskiessa ja ostovoiman kasvaessa. Mikäli näin ei tapahdu, talouden kasvu tulee jäämään jatkossakin vaisuksi, ekonomisti varoittaa.
Suomalaisten kuluttajien luottamus talouteen on edelleen heikkoa. Kuluttajat ovat tällä hetkellä mieluummin liian varovaisia kuin liian rohkeita, kun moni kerää puskuria pahan päivän varalle.
– Veropolitiikalla aiheutettu hintojen nousu kannustaa vähentämään kulutusta entisestään tilanteessa, jossa kulutuskysyntä kaipaisi sytykettä. Syyskuinen ALV:n korotus osui suhdannemielessä erittäin huonoon aikaan, Ohlsbom arvioi.
Hän huomauttaa, että työllisyys jatkaa laskuaan samalla, kun varsinkin pk-yritysten tilanne on heikentynyt. Samoin kuin kuluttajat, myös yritykset kerryttävät puskureitaan tulevien kriisien varalle, mikä on pois investoinneista.
– Tuoreimman yrittäjägallupin mukaan Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi on lisännyt varsinkin pienten työnantajayritysten huolta tulevasta. Globaalin kauppasodan uhka on viimeinen asia, jota Suomen talous kaipasi, Ohlsbom summaa.