Jalkaväkimiinojen palauttamisesta käydään Suomessa nyt vilkasta keskustelua. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Mitä SDP:ssä ajatellaan miinoista? Edustaja ennakoi vähemmän jakolinjoja suhteessa itärajaan

Mika Kari korostaa Verkkouutisten haastattelussa puolustushallinnnon selvityksen roolia päätöksenteossa.
Picture of Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari arvioi, että jalkaväkimiinoihin liittyen ryhmän sisällä ei synny vastaavia jakolinjoja kuin itärajan kohdalla, jos miinat nousevat poliittiseen päätöksentekoon.

– En nyt lähde kovin vahvasti ennakoimaan tulevaa, mutta tämän hetken käsitykseni kyllä on, että ryhmä varmasti näissä asioissa on entistä laajemmin yksimielinen, kun sen aika tulee, Kari sanoo Verkkouutisten Asiakysymys -videohaastattelussa.

Niin kutsutun käännytyslain kohdalla kuusi SDP:n kansanedustajaa äänesti sitä vastaan. Joukossa oli puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar, joka on sanonut suhtautuvansa nyt avoimesti jalkaväkimiinoista käytävään keskusteluun. Miinat nousivat julkiseen keskusteluun, kun puolustusvoiman komentaja Janne Jaakkola avasi asiaa MTV:llä.

Puolueista vasemmistoliitto ja vihreät ovat ilmaisseet jo vastustavansa Ottawan sopimuksesta irtautumista ja jalkaväkimiinojen palauttamista.

Mika Kari korostaa Verkkouutisten videohaastattelussa kuitenkin useaan otteeseen meneillään olevan puolustushallinnon selvityksen tärkeyttä, mitä tulee ryhmän kantaan ja kysymyksiin miinojen palauttamisesta.

– Valmistellaan ja selvitetään asia ensin, tehdään se mahdollisimman joutuisasti ja sen jälkeen tehdään päätöksiä. Ennalta en ryhmän kantaa tule etukäteen arvioimaan, Kari summaa.

Myös hänen oma kantansa on kytköksissä puolustushallinnon selvitykseen:

– Mikäli selvitys osoittaa, että jalkaväkimiinat on syytä palauttaa, itse tulen olemaan jalkaväkimiinojen palauttamisen kannalla.

Mika Kari toimii varapuheenjohtajana puolustusselontekoon liittyvässä parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Selontekoa odotetaan lähiviikkoina jo eduskuntaan. Karin mielestä selonteon eduskuntaan tuloa ei pitäisi miina-kysymyksen käsittelyn takia kuitenkaan jarruttaa.

– Toivon, että puolustusselonteko tulee varsin nopeasti eduskuntaan, mutta olen itse esittänyt myös harkittavaksi sitä, että puolustusselonteon seurantaryhmä jatkaisi työtä selonteon valmistumisen jälkeen ja käsittelisi vaikkapa miina-asiaa parlamentaarisesti, jotta meillä olisi mahdollisimman hyvä tietämys ja valmius tehdä tärkeitä päätöksiä eduskunnassa mahdollisimman joutuisasti selvitystyön valmistumisen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)