QR-koodeja käytetään laajalti esimerkiksi esitteissä, sanomalehdissä, käyttöohjeissa, ravintolan ruokalistoissa ja matkalipuissa, koska sen avulla esitetään tietoa tiiviisti ja koneellisesti luettavassa muodossa. Käytön kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana, kertoo kyberturvallisuuskeskus.
– QR-koodeja tulee käsitellä kuin tuntemattomia internetosoitteita, eli varovaisesti. Kaikkia vastaan tulevia koodeja ei kannata lukea, tiedotteessa sanotaan.
Kyberturvallisuuskeskus kehottaa pohtimaan, missä koodiin on törmännyt. Huomioitava on, että etenkään pyytämättä saatuja sähköisiä koodeja, kuten sähköpostin liitteitä, pikaviestejä ja koodeja, ei yleensä kannata avata.
Luotettaviltakin tahoilta tulleiden koodien kohdalla on tärkeää tarkistaa, että avautuneen sivun osoite vastaa odotuksia. Siinä ei siis saa olla kirjoitusvirheitä tai muita outouksia.
Lähes kaikkien matkapuhelinten kamerasovellus osaa lukea QR-koodit, jolloin erillistä lukijaohjelmaa ei tarvita. Epäluotettavat sovellukset saattavat lukea koodin tahallaan väärin, johtaa väärälle sivulle tai tehdä muita ei-toivottuja asioita.