Suomalainen puolustus- ja turvallisuusteknologiakonserni Summa Defence Oy on perustamassa droonien tuotantolinjaa Suomeen yhteistyössä ukrainalaisyritysten kanssa.
Tällä se pyrkii lisäämään Ukrainan käyttämien droonien tuotantokapasiteettia ja tuomaan teollisen skaalan lennokkituotantoa Suomeen.
Tuotannon on määrä alkaa vuoden 2025 alkupuoliskolla.
– Drooniteknologian ja sen tuotantokapasiteetin kysyntä on korkealla. Drooneja toimitetaan Ukrainan lisäksi myös EU:hun ja Nato-maihin, Summa Defencen toimitusjohtaja Jussi Holopainen kertoo.
Tuotantoa varten perustetaan tytäryhtiö, joka muodostaa yhteisyrityksen ukrainalaisten kumppanien – Kortin, Elf Systemsin, Skyassistin ja MPS Developmentin – kanssa Suomessa. Summa Defencen tytäryhtiö omistaa enemmistön yhteisyrityksestä.
Lentävien droonien lisäksi yhteisyritys alkaa valmistaa myös merellä ja maalla toimivia miehittämättömiä laitteita, jotka ovat jo käytössä Ukrainassa.
– Summa Defence Groupin tuotevalikoimaan yhteisyrityksen välityksellä tulevat droonit ovat jo osoittaneet merkityksensä ja strategiset kykynsä Ukrainassa. Drooneilla on avainrooli kriittisen infrastruktuurin suojaamisessa sekä hätä- ja pelastustehtävissä. Tuotannon perustaminen Suomeen parantaa toimitusvarmuutta Ukrainassa ja kansainvälisesti, Holopainen täsmentää.
Summa Defense on ilmoittanut myös ostavansa yhdysvaltalaisen Lightspacen, joka on XR-teknologiaan eli lisättyyn todellisuuteen (AR) ja virtuaalitodellisuuteen (VR) keskittyvä syväteknologiayhtiö. Se kehittää ratkaisuja puolustusteollisuudelle ja terveydenhoitoalalle. Yhtiön tuotekehitys ja tuotanto ovat Latviassa.
Viime kesäkuussa Lightspace ja Euroopan johtava aseteknologiayhtiö Rheinmetall Electronics UK ilmoittivat solmineensa kumppanuussopimuksen, jonka puitteissa yhtiöt kehittävät yhdessä uusia, puolustus- ja turvallisuusteollisuudelle räätälöityjä lisätyn todellisuuden ratkaisuja.
Yhtiöllä on tällä hetkellä tuotannossa panssaroitujen taisteluajoneuvojen miehistön kypäriin integroitavat AR-lasit, joilla käyttäjä saa 360 asteen näkymän esimerkiksi taisteluvaunun sisältä sen ulkopuolelle sekä taistelun tai tehtävän johtamiseen tarvittavat lisätiedot tekoälyliittymän kautta. Lightspace kehittää myös maatukiaseman AR-laseja, joita käytetään lentävien droonien operoinnissa.