Työntekijä- ja työnantajajärjestöt neuvottelevat ja valmistelevat parhaillaan eläkeuudistusta hallituksen toimeksiannosta.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan eläkevarojen sijoitusriskiä ollaan kasvattamassa ja eläkeyhtiöiden mahdollisuuksia velkavivun käyttöön todennäköisesti lisätään. Lisäksi niin sanottua takaisinlainausta rajoitetaan.
Sijoitusriskin kasvattamisessa on kyse siitä, että yksityisen sektorin eläkeyhtiöiden mahdollisuuksia sijoittaa osakkeisiin kasvatetaan. Eläkealan tavoitteena on ollut nostaa osakesijoitusten osuus kaikista sijoituksista noin 50 prosentista noin 60 prosenttiin. Riskipitoisemman sijoittamisen odotetaan lisäävän pitkän aikavälin tuottoja.
Velkavivun lisääminen parantaisi työeläkeyhtiöiden mahdollisuuksia laajentaa markkinoilta lainatun rahan sijoittamista eteenpäin. Vaihtoehtoina voisivat olla joko laajentaa eläkeyhtiöiden tytäryhtiöiden mahdollisuuksia velkavivutukseen tai sallia vivutus yhtiöille itselleen.
Takaisinlainauksen osalta yritysten oikeutta lainata eläkeyhtiöiltä eläkerahastoihin kertynyttä rahaa rajoitetaan.
Työeläkeuudistuksella tavoitellaan miljardin euron sopeutusta pitkälle aikavälille.
Jos tähän ei päästä sijoitusuudistuksella, pöydällä on HS:n tietojen mukaan myös heikennyksiä työttömyyden ajalta ja opinnoista kertyvään eläkkeeseen sekä osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen.
Miljardin euron tasapainotuksen lisäksi hallitus edellyttää työmarkkinajärjestöiltä uutta automaattista vakauttajaa. Sillä tarkoitetaan järjestelyä, jossa eläkejärjestelmä automaattisesti sopeuttaa itse itseään rahoitustilanteen heikentyessä.
HS:n tietojen mukaan vakauttajan sisällöstä on neuvotteluissa suurta erimielisyyttä. Työnantajapuoli ajaa mallia, joka naulaisi eläkemaksujen tason paikoilleen. Palkansaajapuolen mielestä etuusleikkausten lisäksi eläkemaksujen pitäisi voida nousta.
Eläkeneuvotteluiden takaraja on tammikuun loppu.