Tiedätkö jo, miten voit salata viestiliikenteen puhelimessasi? Viime viikolla useiden maiden viranomaiset, muun muassa Yhdysvaltain FBI, varoittivat käyttämästä perinteisiä tekstiviestejä. Syynä olivat Kiinan valtioon kytkeytyvien hakkerien tekemät iskut viestiliikenteeseen.
The Washington Post -lehti antaa ohjeita viestisovellusten valintaan ja käyttöön. Jutun mukaan esimerkiksi pikaviestipalvelut WhatsApp ja Signal tarjoavat päästä päähän salauksen ja ne ovat hyvä valinta etenkin, jos olet tavallinen tallaaja, etkä esimerkiksi korkeassa virkamiesasemassa oleva henkilö.
Salauksiinkin voi liittyä sudenkuoppia. Esimerkiksi jos tallennat varmuuskopiot pilveen, yritys joka tarjoaa palvelun saattaa päästä tietoihin käsiksi, WP kirjoittaa.
– Signal on helpoin ja toimii oletusarvoisesti kaikille. WhatsApp on hyvä, mutta se kerää enemmän metatietoja, kyberturvallisuusasiantuntija Thorin Klosowski kertoo.
WhatsApp-viestien varmuuskopiot kannattaa laittaa pois päältä lisäturvan vuoksi.
Applen käyttäjät voivat kommunikoida toisilleen viestien ja FaceTime-sovelluksen kautta, mutta Apple-ympäristön ulkopuolella viestit eivät ole salattuja. Applen käyttäjien voi olla hyödyllistä myös laittaa iCloud-kopiot keskusteluistaan pois päältä.
Sama pätee Android-laitteissa oletuksena oleviin Googlen tarjoamiin viestikanaviin, ne salaavat päästä päähän viestit vain, jos vastaanottaja käyttää samaa sovellusta.
Facebookin Messenger siirtyi oletusarvoisesti käytössä olevaan päästä-päähän-salaukseen aiemmin tänä vuonna.
Yleensä heikoin lenkki on kuitenkin ihminen, artikkelissa todetaan. Jos viestin vastaanottaja päättää kopioida, valokuvata tai ottaa näyttökuvan keskustelusta ja jakaa sen ulkopuolelle, salauksella ei ole merkitystä.
– Vältä sanomasta tekstiviesteissä asioita, joiden et halua vuotavan muualle. Suojaa fyysiset laitteesi kuten puhelimet, tabletit ja tietokoneet salasanalla tai biometrisellä salasanalla. Ota käyttöön monivaiheinen tunnistus kaikille arkaluonteista tietoa sisältäville tileille, artikkeli neuvoo.
TikTokin ja X:n yksityisviestitoimintoja ei jutun mukaan kannata käyttää. Työyhteisöjen tyypillisesti käyttämissä Slack- tai Teams-viestikanavissa ei ole fiksua sanoa mitään, mikä olisi syy potkuille, jutussa todetaan.
Joissain palveluissa on jo mahdollisuus säätää viestit katoamaan tietyn ajan kuluttua, eli raivoränttäyksesi poistuu esimerkiksi päivän tai viikon päästä. Tämä ominaisuus kannattaa ottaa käyttöön.
Sähköposti luottamuksellisten viestien kanavana on asiantuntijan mukaan huono.
– Sähköposti ei oikeastaan koskaan ole hyvä idea, sanoo Klosowski, jonka mukaan täysin salattuja sähköpostivaihtoehtoja on, mutta niitä on hankala saada toimimaan oikein.