Noin 38 prosenttia perusterveydenhuollon lääkäreiden työajasta menee tavalliseen vastaanottotoimintaan. Erikoisvastaanottoihin ja päivystykseen kuluu työajasta noin 16 prosenttia.
Loput työajasta kuluu paperitöihin, puhelintyöskentelyyn ja kokouksiin, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n uudesta tutkimuksesta.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten lääkäreiden ajankäyttö jakaantuu työpäivän aikana sekä miten he kokevat työnsä ja siinä erityisesti erilaisten lausuntojen laatimisen.
Lääkärit pitivät lausuntoja tärkeinä potilaan kannalta. He kuitenkin kokivat, että erilaisia lausuntoja oli liikaa ja niitä tehtiin liian monelle taholle. Näin arvioivat erityisesti terveysasemien lääkärit.
Lausuntoihin kuluva aika-arviot vaihtelivat lausuntojen vaativuuden mukaan. Yleisimpien eli lyhyiden lausuntojen tekemiseen arvioitiin käytettävän noin viisi minuuttia, kun taas laajimmat lausunnot saattoivat vaatia tuntien työskentelyn.
– Kuten aikaisemmissakin tutkimuksissa, myös tässä tutkimuksessa hankalat tietojärjestelmät todettiin yleiseksi rasitteeksi lääkärin työssä. Saattaakin olla, että osa lääkäreiden ilmaisemasta lausuntoihin ja todistuksiin kohdistuvasta työlääntymisestä heijastaa takkuilevia tietojärjestelmiä, arvelee THL:n erikoistutkija Tuulikki Vehko.
Lääkärien vaikutusmahdollisuudet työtahtiin ja töiden jakamiseen olivat verraten hyvät. Tutkimukseen osallistuneilla terveysasemien lääkäreillä potilaskuormitus oli suurempaa kuin työterveydenhuollossa tai opiskelu- ja kouluterveydenhuollossa.
Tutkimus toteutettiin terveysasemilla, työterveyshuollossa ja opiskelu- ja kouluterveydenhuollossa yhden sovitun päivän aikana. Tutkimuspäivä ajoittui marraskuun 2013 ja helmikuun 2014 väliseen aikaan ja siihen osallistui noin sata lääkäriä.